Η Ήπειρος όπως την είδε ο Βασίλης Καζάκος

Στο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου του Ριζαρείου Ιδρύματος εγκαινιαδτηκε χθες το απόγευμα στις 7 και μισή η έκθεση ζωγραφικής που είναι αφιερωμένη στον σημαντικό Ηπειρώτη εικαστικό Βασίλη Καζάκο: «Η Ήπειρος μέσα από το έργο του Βασίλη Καζάκου». Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστούν έργα χαρακτικής και ζωγραφικής του Βασίλη Καζάκου, εικαστικού και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, που αφορούν την Ήπειρο. Η Ήπειρος πρωτοστατεί στο έργο του Βασίλη Καζάκου, άλλωστε και ο ίδιος έλεγε «Η πιο σημαντική έμπνευση είναι τα βιώματά μου από τον τόπο καταγωγής μου, τα Γιάννενα».
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες:
Ι) Μνήμη
Τα έντονα σε εμπειρίες παιδικά χρόνια, τα παιχνίδια, η αθωότητα, οι παρέες, τα όνειρα και οι προσδοκίες... τον ενέπνευσαν για μία σειρά έργων όπως τα Λούνα πάρκ, ο Καραγκιόζης και τα ποδηλατάδικα, που τον απασχόλησαν για 20 ολόκληρα χρόνια.
2) Το τοπίο των Ιωαννίνων
Το τοπίο της πόλεως των Ιωαννίνων, βαθειά ριζωμένο στην ψυχή του, τον ακολουθούσε σε όλη του την πορεία. Με την προσωπική του γραφή το αποτύπωνε ονειρικά ή ρεαλιστικά, παραστατικά ή σχηματικά.
3) Τα βιώματα απ’τα Ζαγοροχώρια
Η περιοδική διαμονή του στα Ζαγοροχώρια τον ενέπνευσε για μια σειρά από τοπιογραφίες. Αυτή η σειρά των αφηγηματικών σχεδίων του Καζάκου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
4) Τοιχογραφίες Ασπραγγέλων
Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν τα αθίβολα που σχεδίασε ο Βασίλης Καζάκος για την εικονογράφηση ναού στους Ασπραγγέλους Ζαγορίων.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει Λουϊζα Καραπιδάκη.

Διημερίδα

Στο μεταξύ το μέλλον του Ζαγορίου μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά του παρελθόντος προσεγγίζει το Ριζάρειο Ίδρυμα με την διοργάνωση διημερίδας στο Ριζάρειο Κέντρο Μονοδενδρίου, που ξεκίνησε χθες.
Στο πλαίσιο της διημερίδας αναλύονται και όλες οι σύγχρονες διαστάσεις του Ζαγορίου, με την σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει στο επίκεντρό της τον τουρισμό.
Σύμφωνα με το μέλος του Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος Χρήστο Μασσαλά το Ζαγόρι κρύβει ένα σημαντικό παρελθόν, έχει ένα προβληματικό παρόν και αισιοδοξεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Σε μία περίοδο που η πάλη της ιδέας και της πραγματικότητας είναι μεγάλη, επιδιώκουμε να αναδείξουμε την ιδέα καθώς «είναι εκείνη που μπορεί να μας λυτρώσει», σημείωσε ο κ. Μασσαλάς.
Το συλλογικό όραμα για το μέλλον του Ζαγορίου που επιδιώκει να αναδείξει το Ριζάρειο Ίδρυμα μέσα από την διοργάνωση της διημερίδας θα πρέπει να βασιστεί, σύμφωνα με τον κ. Μασσαλά, στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάδειξη και προώθηση ήπιων δράσεων που δεν θα θίγουν το παρελθόν, θα διατηρούν την αισθητική και θα δίνουν προοπτική, ενώ παράλληλα θα επιτρέπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα με σεβασμό στο περιβάλλον και την λαϊκή αρχιτεκτονική.
Την πρώτη μέρα των εργασιών παρακολούθησε και ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, που σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην σπουδαία δουλειά του Ριζάρειου Ιδρύματος.
Η διημερίδα έχει τη στήριξη και των τριών Δήμων του Ζαγορίου, με τους δημάρχους να παρίστανται στις εργασίες. Ο Δήμαρχος Κεντρικού Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Τύμφης Γιώργος Σουκουβέλος και ο Δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αναφέρθηκαν στην ανάγκη αξιοποίησης του πολιτισμού για το μέλλον του Ζαγορίου.
Παράλληλα ξεκίνησε και λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οδοιπορικό στα Ζαγοροχώρια με τον φακό 188 φωτογράφων.

http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1722:2010-08-07-09-55-05&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: