Ανησυχεί η εθνικιστική έξαρση στην Αλβανία

Με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία μετά τον πρόσφατο θάνατο του 35χρονου έλληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα από Αλβανούς επειδή μιλούσε ελληνικά. Ο δράστης της δολοφονίας, ο Ιλίρ Μούκα, κρίθηκε προφυλακιστέος έπειτα από την απαγγελία της κατηγορίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ωστόσο η ατμόσφαιρα στους κόλπους της Ομογένειας είναι τεταμένη και δεν λείπει ο προβληματισμός ότι ίσως ακολουθήσουν και άλλα τέτοια περιστατικά.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα αλλά και των χαμηλότερων επιπέδων της διοίκησης έναντι της ελληνικής μειονότητας. Παρά την καταδίκη του τραγικού περιστατικού απ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έστω και καθυστερημένα, υπάρχει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια σειρά λόγων που μπορούν να εξηγήσουν την εθνικιστική και ανθελληνική υστερία στην Αλβανία.


Αυτή ευνοείται κατ΄ αρχάς από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία στην Αλβανία. Οι εργασίες στο Κοινοβούλιο της χώρας έχουν τελματώσει έπειτα από την άρνηση των Σοσιαλιστών να συνεργαστούν σε σειρά θεμάτων. Μπορεί να σταμάτησε το μποϊκοτάζ των Σοσιαλιστών, αλλά η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί. Σε αυτό το περιβάλλον, εξηγούν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι, αυξάνεται η επιρροή εθνικιστικών κομμάτων, όπως αυτά τα οποία υποστηρίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων εις βάρος της Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τέτοια κόμματα, το ένα εκ των οποίων διαθέτει δύο έδρες στο Κοινοβούλιο.

Με την κυβέρνηση να διαθέτει ισχνότατη πλειοψηφία, η υποστήριξη αυτών των κομμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πόσω μάλλον που στις αρχές του 2011 επίκεινται και τοπικές εκλογές στην Αλβανία και οι διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ μικρές.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία καλλιεργούν συστηματικά ένα ανθελληνικό κλίμα, επιτιθέμενα ακόμη και εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος επιδίδεται κατά κόρον σε μετριοπαθείς δηλώσεις για να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Η Αθήνα εκτιμά ότι το ανέβασμα των τόνων δεν ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα. «Εχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε» σημειώνουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα με την εμπλοκή στην επικύρωση της διμερούς συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στην ουσία της συμφωνίας και επιδιώκει μέσω επαφών με το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να προωθήσει την επικύρωση.

Αναμένεται μάλιστα η αλλαγή της σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου- κάτι που ίσως σημάνει την επιστροφή της συμφωνίας εκεί για επανεξέταση.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=349203&dt=19/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: