Η Σχολή της Χάλκης άνοιξε μετά από 40 χρόνια

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης άνοιξε και πάλι τις πύλες της μετά από 40 περίπου χρόνια σιωπής, καθώς ήταν κλειστή από το 1971 βάσει τουρκικού νόμου που ήρε τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για να φιλοξενήσει μία εικαστική έκθεση 101 καλλιτεχνών.


Την λύπη του γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή εξέφρασε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινιάζοντας την εικαστική έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» στο χώρο της ιστορικής σχολής.

«Η περίπτυστος αυτή Θεολογική Σχολή εξακολουθεί να παραμένει κλειστή» είπε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες επισκέπτες που ήλθαν από την Αθήνα για τα εγκαίνια τη έκθεσης.

«Και τούτο παρά πάσαν προσδοκίαν. Κατανοούν οι αρμόδιοι το άδικον αναστολής της λειτουργίας, υπόσχονται λύσιν, αλλά ουδέν πλέον τούτου -τουλάχιστον προς το παρόν κάνουν» είπε.

Ο Πατριάρχης επανέλαβε με νόημα ότι ο λόφος, στον οποίον βρίσκεται η Θεολογική Σχολή λέγεται «λόφος της ελπίδος» και «η ελπίς ου καταισχύνει» (Ρωμ. Ε’, 5).», είπε

Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ακόμα ότι ο χώρος της Θεολογικής Σχολής που ανήκει στην Μονή της Αγίας Τριάδος παρέμενε και παραμένει πάντοτε ανοικτός. «Δέχεται τους πολυπληθείς προσκυνητάς, και όχι μόνον» είπε ο Πατριάρχης .

«Κηρύττομε, λοιπόν, την έναρξιν της σπουδαίας ταύτης εκθέσεως εικαστικών τεχνών εν ταις αιθούσαις της Σχολής, ευλογούντες πάντας τούς καλλιτέχνας και τους κοπιάσαντας διά την ευπρόσωπο ταύτη παρουσίασιν» κατέληξε απευθυνόμενος στους εξ Αθηνών επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που βρέθηκε στην Χάλκη προερχόμενος από την Σαγκάη, όπου παρέστη στα εγκαίνια έκθεσης.

Για «τη δύναμη της δημιουργίας της πίστης και την προαναγγελία νέων εποχών που θα μας κάνουν όλους, Έλληνες και Τούρκους, να αισθανθούμε υπερήφανοι» μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος στα εγκαίνια της έκθεσης.

Παρατήρησε ότι η έκθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί «ένα γεγονός ρουτίνας αν τα θέματα και ο χώρος, με τα οποία ασχολείται δεν είχαν υπάρξει στο παρελθόν θέματα έντασης». «Δεν θα ξέρουμε για πολύ καιρό ακόμα αν οι στιγμές αυτές που ζούμε είναι ιστορικές» είπε ο υπουργός και σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας των δημιουργών των δύο χωρών.

Ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, ο δήμαρχος των Πριγκιποννήσων, ο διευθυντής του Μουσείου του Τοπ Καπί, πολλοί καλλιτέχνες, Έλληνες και Τούρκοι, ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στα εγκαίνια και τη δεξίωση που ακολούθησε στους κήπους της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

Νωρίτερα οι παρευρισκόμενοι στη Θεολογική Σχολή και ο υπουργός Πολιτισμού παρακολούθησαν τον Μέγα Εσπερινό, στον οποίον χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος .

Η έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επισκέπτες από την Αθήνα και πολλούς από τους 101 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση. Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, που ενισχύει την έκθεση μέσα από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη για το γεγονός και παρέστη και στα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Στην έκθεση συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με έργα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση, λέει η Αναστασία Μάνου, που εμπνεύσθηκε και οργάνωσε την έκθεση.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: