Ο θείος μου ο Αλ Καπόνε...

Η 70χρονη ανιψιά του διαβόητου γκάνγκστερ σπάει την ομερτά με ένα βιβλίο

ΣΙΚΑΓΟ Απομνημονεύματα όπου θα περιέχονται σημαντικές αποκαλύψεις για τον βίο και την πολιτεία του πιο διαβόητου αρχιμαφιόζου στην ιστορία των ΗΠΑ ετοιμάζεται να εκδώσει το φθινόπωρο η ανιψιά του Αλ Καπόνε. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η 70χρονη Ντέιρντρε Μαρία Καπόνε αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν έχει τολμήσει κανένας άλλος στην οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια, σπάζοντας τον κώδικα της σιωπής. Η υπόλοιπη οικογένεια του «Σημαδεμένου» την προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν το βιβλίο της κυκλοφορήσει, η ίδια θα εξαιρεθεί από τη σημαντική κληρονομιά που άφησε ο θείος Αλ.


Οταν η Ντέιρντρε Μαρία ήταν κοριτσάκι, τη δεκαετία του 1940, ο Αλ της φαινόταν σαν ένα «μεγάλο παιδί» που την έπαιρνε στα γόνατά του, της μάθαινε τραγούδια και την άφηνε να παίζει με το σημάδι που είχε στο μάγουλο, ενώ εκείνος έκανε ανέμελος δαχτυλίδια καπνού στον αέρα με το τσιγάρο του.

Για όλους τους άλλους, όμως, γράφει η ανιψιά, ο Αλ Καπόνε ήταν ο χειρότερος δολοφόνος στον κόσμο και ο «υπ΄ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος» στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης. Πίσω από την αδυναμία του στα ριγέ κοστούμια, στα καπέλα και στα φανταχτερά κοσμήματα κρυβόταν ένας στυγνός εγκληματίας που καταδικάστηκε τελικά σε κάθειρξη 11 ετών μόνο για φοροκλοπή, χάρη στις επίμονες προσπάθειες του FΒΙ να «τον κλείσει πίσω από τα σίδερα» με κάθε τρόπο.

Παρ΄ ότι τον Ιανουάριο του 1947 η αμερικανική κοινωνία άκουσε την είδηση του θανάτου του Αλ Καπόνε με αδιαφορία, 20 χρόνια νωρίτερα ο ίδιος είχε κυβερνήσει στον κόσμο της χαρτοπαιξίας, του ποτού και του σεξ. Τίποτε δεν ξέφευγε από τον «οδοστρωτήρα» Αλ που έχτισε την αυτοκρατορία της Μαφίας του επάνω στην ωμότητα και στη διαφθορά.

Αστυνομικοί, δικαστές και δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των πολλών που δωροδοκούσε το συνδικάτο του εγκλήματος, οι οποίοι διασφάλιζαν την ατιμωρησία του αφεντικού ως την ημέρα όπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας των αδιάφθορων του FΒΙ, ο Ελιοτ Νες, ήρθε στο προσκήνιο.

Οπως τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Καπόνε, η Ντέιρντρε, της οποίας ο παππούς ήταν αδελφός του αρχιμαφιόζου, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της κρύβοντας την ταυτότητά της. Η αλλαγή του επιθέτου ήταν το λιγότερο, γράφει.

Ενας λόγος για τον οποίο αποφάσισε να μιλήσει είναι ότι πέρασε δύσκολα χρόνια λόγω της συγγένειας και θέλει με αυτόν τον τρόπο να δικαιωθεί, έστω και στα 70 της. Η οικογένειά της πήρε το όνομα του παππού της Γκάμπρελ. «Οταν πέθανε ο Αλ, εγώ ήμουν επτά ετών. Είπαν στα άλλα παιδάκια να με κάνουν πέρα» θυμάται με πόνο.

Ακόμη χειρότερα, ο πατέρας της, ανιψιός του Καπόνε αλλά χωρίς πάρε-δώσε με την οικογενειακή επιχείρηση, αυτοκτόνησε επειδή δεν τον άφησαν να ασκήσει το επάγγελμά του ως δικηγόρος λόγω του θείου του.

Αλλα μέλη της οικογένειας όμως θυμούνται τον Αλ με συμπάθεια. Η Τερέζα Χολ, ένα από τα εγγόνια του Καπόνε, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της: «Δεν θα διάβαζα το βιβλίο αυτό ακόμη και αν μου το έκαναν δώρο». Εξάλλου η Κάθριν Σιλ, δισέγγονή του, πρόσθεσε: «Ποιο το όφελος από όλα αυτά; Εχει πεθάνει εδώ και 60-70 χρόνια».

«Οδοστρωτήρας Αλ», ο «Σημαδεμένος» αρχιμαφιόζος του Σικάγου
Ο Αλφόνσο «Αλ» Καπόνε (1899-1947) δέσποζε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.

Σε ηλικία μόλις 14 ετών ήταν ήδη μέλος δύο συμμοριών, στους «Μαχαιροβγάλτες» και στους «Σαράντα κλέφτες Τζούνιορς». Το 1929 διέταξε τη διαβόητη σφαγή του «Αγίου Βαλεντίνου», όπου επτά μέλη αντίπαλης συμμορίας δέχθηκαν βροχή από σφαίρες.

Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών, αλλά μόνο για φοροκλοπή.

Εναν χρόνο πρoτού πεθάνει, οι γιατροί τού ανακοίνωσαν ότι η νοημοσύνη του δεν ξεπερνούσε αυτή ενός 12χρονου παιδιού.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=349993&dt=24/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: