ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: Εκατοντάδες οι κενές θέσεις

Ούτε η κατάργηση της βάσης του «10» δε φαίνεται αρκετή να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγω της μη προτίμησής τους από τους μαθητές που πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος, που οι απόφοιτοι των λυκείων μπορούσαν να εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποιο ΤΕΙ ακόμη και με λευκή κόλλα, εκατοντάδες είναι οι κενές θέσεις σε τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.


Συγκεκριμένα μεταξύ των 4108 θέσεων που έμειναν κενές σε 25 ΤΕΙ και 4 ξενόγλωσσα ΑΕΙ, ένα μεγάλο μέρος αφορά τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου. 132 θέσεις μένουν κενές στο Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής Ηπείρου με έδρα την Άρτα, 114 θέσεις στο Τμήμα Ιχθυοκομίας Αλιείας Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα, 135 στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής με έδρα την Πρέβεζα και 160 στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων με έδρα την Ηγουμενίτσα.
Άμεση συνέπεια της έλλειψης ενδιαφέροντος ήταν και η διαμόρφωση των βάσεων σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Δύο τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου περιλαμβάνονται στην πρώτη πεντάδα των τμημάτων με την μεγαλύτερη πτώση βάσεων και τη χαμηλότερη βαθμολογία εισαγωγής.
Πρόκειται για το Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής Ηπείρου, η βάση του οποίου διαμορφώθηκε στις 1374 μονάδες με πτώση 10.105 μόρια, και το Τμήμα Ιχθυοκομίας η βάση του οποίου έφτασε μόλις και μετά βίας στις 1164 μονάδες με πτώση 8.342 μόρια.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Ηπείρου με έδρα την Άρτα έχει τη χαμηλότερη βάση μεταξύ των σχολών του πρώτου επιστημονικού πεδίου με 10.318 μόρια.
Οι κενές θέσεις και η βουτιά στις βάσεις των τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου δεν πρέπει να αποδοθεί ωστόσο μόνο στο χαμηλό ενδιαφέρον για το γνωστικό αντικείμενό τους, αλλά έχει σχέση και με τη γεωγραφική θέση της Ηπείρου, που λόγω και της οικονομικής συγκυρίας τα τμήματα δεν είναι ούτε στην... ουρά των προτιμήσεων αποφοίτων λυκείου από την άλλη άκρη της Ελλάδας.
Πλασματική η εικόνα
Τα παραπάνω στοιχεία είναι λογικό να δημιουργούν προβληματισμό στη διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της ενοποίησης και κατάργησης τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς πλασματική την εικόνα που παρουσιάζεται, καθώς κάποια από αυτά τα τμήματα αδικούνται λόγω της γεωγραφικής θέσης του ΤΕΙ, αφού προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
«Θα πρέπει να δούμε τους βαθμούς εισαγωγής όλων των εισακτέων και όχι μόνο του τελευταίου. Σε ορισμένα τμήματα ο αριθμός των εισακτέων είναι πολύ μεγάλος και έτσι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ εκείνων που θέλουν να σπουδάσουν αυτό το αντικείμενο και εκείνων που απλά πρόσθεσαν το τμήμα στο Μηχανογραφικό για να μπορούν να έχουν το φοιτητικό πάσο.
Συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μόνο από το σύνολο των εισακτέων, πόσοι ήταν αυτοί που εισήχθησαν με πολύ χαμηλούς βαθμούς και πόσοι με υψηλότερους», σημείωσε.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον κ. Γλαβά αποτελεί το τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας Ηπείρου, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, τονίζοντας ότι προσφέρει μεγάλες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης σε έναν αναπτυσσόμενο κλάδο.
Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου εξέφρασε και την απορία του για τη χαμηλή ζήτηση των τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων σε μια χώρα που ζει από τον τουρισμό.
Πάντως, υπάρχουν και τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου που χαρακτηρίζονται δημοφιλή και εξηγούν την αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με πέρυσι, λαμβανομένης φυσικά υπόψιν και της κατάργησης της βάσης του «10».
Ανάμεσα σ’ αυτά είναι το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Άρτα, όπου θα φοιτήσουν 350 νέοι σπουδαστές. Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει και αρνητικές συνέπειες, αφού παρουσιάζονται ελλείψεις σε υποδομές.
«Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργεί τμήμα με τόσο μεγάλο αριθμό σπουδαστών, όσο έχουν τα τμήματα στη χώρα μας. Όσες υποδομές και αν φτιάξουμε δεν αρκούν, θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών, αλλιώς η κατάσταση είναι χαοτική», ανέφερε ο κ. Γλαβάς.
http://www.ele.gr/ShowArticle.aspx?ID=3137

Δεν υπάρχουν σχόλια: