Κομμένο (σχεδόν) και το Ίντερνετ για τους υποψηφίους των τοπικών εκλογών

Στο πλαίσιο των απαγορεύσεων και των κανονισμών που ισχύουν για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κατά τον προεκλογικό αγώνα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τίθεται και το Ίντερνετ. Πράγμα που σημαίνει στην ουσία ότι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο ρόλος του στην προβολή υποψηφίων συμβούλων για τους δήμους και τις περιφέρειες. Ο νόμος 3870 για τις εκλογικές δαπάνες κατά τις προσεχείς εκλογές που εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου περιέχει και τους κανόνες με τους οποίους θα προβληθούν οι παρατάξεις και οι συνδυασμοί μέσω των ΜΜΕ. Για όσους γνωρίζουν την κατάσταση από προηγούμενες εκλογές και ειδικά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ο νόμος δεν προσθέτει κάτι καινούργιο. Όσοι όμως πίστευαν ότι θα μπορούσαν να βρουν ελεύθερο πεδίο μέσω ιστοσελίδων, blog ή άλλων διαδικτυακών μέσων, θα απογοητευτούν.

Το άρθρο 6 είναι σαφές και βάζει πολλούς περιορισμούς. Στην παράγραφο β’ αναφέρει:
Οι εμφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασμών, των αντιπεριφερειαρχών καθώς και των υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, σε πάσης φύσεως εκπομπές δημοσίων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες, υπό οποιαδήποτε μορφή κατά τη διάρκεια του διμήνου που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών επιτρέπεται ως εξής:
- Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση δύο φορές
- Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση μία φορά.
- Σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες επιτρέπεται μία εμφάνιση.
Ως εμφάνιση θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανωτέρω υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων κι εκείνων που εντάσσονται στα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη κατόπιν αιτήματός τους της προεκλογικής τους δραστηριότητας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κανένα μέσο, ραδιόφωνο, τηλεόραση ή ίντερνετ, δεν μπορεί να κάνει πάνω από μία αναφορά σε δήλωση ή δράση υποψηφίου, μετά τις 6 Σεπτέμβρη. Το «ο τάδε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος παρέστη στην εκδήλωση…» συνιστά εμφάνιση.

Και η φράση «υπό οποιαδήποτε μορφή…» σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανίζεται ο υποψήφιος… τυχαία σε μια ιστοσελίδα (του τύπου μπήκε η φωτογραφία του σε ένα άσχετο θέμα) ούτε ότι μπορεί να βάλει μια διαφήμισή του προφανώς που θα παραπέμπει ας πούμε σε ένα διάγγελμά του.

Τώρα ειδικά οι επικεφαλής των συνδυασμών και οι αντιπεριφερειάρχες, μέχρι την ανακήρυξη των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κληθεί τουλάχιστον τρεις ακόμα συνυποψηφίοι τους, μπορούν να μετάσχουν σε οργανωμένες συζητήσεις χωρίς περιορισμό εμφανίσεων. Αφού γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών σε αυτές τις συζητήσεις θα πρέπει να συμμετέχουν με πρόσκληση τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ανακηρυχθέντων. Πρόκειται δηλαδή για τα πάνελ συζητήσεων με τους επικεφαλής των συνδυασμών
Και μία προσοχή: Αν κάποιος υποψήφιος είναι παράλληλα και εκλεγμένος σε αιρετό μονοπρόσωπο όργανο της αυτοδιοίκησης, μπορεί να κάνει δηλώσεις για ένα θέμα της αρμοδιότητάς του, μόνο όμως για έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα. Άλλοι επαγγελματίες (πχ γιατροί) δεν μπορούν να κάνουν δηλώσεις σε αυτά τα μέσα (ραδιοτηλεοπτικά, ίντερνετ) για θέματα της ειδικότητάς τους μέσα στην προεκλογική περίοδο- πιάνεται επίσης εμφάνιση.
Απαγορεύονται βέβαια στους υποψηφίους τα ένθετα μέσω του Τύπου, οι αφίσες και τα πανό για τους υποψηφίους (αφίσες μόνο για τις παρατάξεις), η λειτουργία προσωπικών εκλογικών κέντρων κι άλλα πολλά.
Και για όλα αυτά υπάρχουν ποινές τόσο για τους υποψήφιους όσο και για τα Μέσα.
Θα αναρωτηθεί κανείς τι θα γίνει στην περίπτωση που ένα ανώνυμο blog παραβιάζει το νόμο. Προφανώς και το γεγονός της ανωνυμίας του, δεν εμποδίζει και την εφαρμογή του νόμου.
Επιτρέπονται πάντως οι προσωπικές ιστοσελίδες. Πάλι καλά…
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1964:2010-08-24-11-27-36&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: