Η καρδιά της Μικροχειρουργικής χτυπά στα Γιάννινα

Σημαντικές ανακοινώσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην Μικροχειρουργική και την Χειρουργική Χεριού παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου που γίνεται στα Γιάννινα − Επανάσταση στον τομέα αυτό φέρνει η αλλομεταμόσχευση χεριών από κλινικά νεκρό σε αγρότη που υπέστη ατύχημα
Όλα τα τελευταία δεδομένα στη Μικροχειρουργική και την Επανορθωτική Χειρουργική απασχολούν τις εργασίες του 16ου κοινού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου.

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο στις τετραήμερες εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις στους δύο αυτούς τομείς που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη και εξειδίκευση και στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα μίας αλλομεταμόσχευσης σύνθετου ιστού άνω άκρου που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια στη Γερμανία σε ασθενή που είχε χάσει και τα δύο άνω άκρα σε ατύχημα από ασθενή που ήταν κλινικά νεκρός.
Δύο χρόνια μετά τα αποτελέσματα κρίνονται άκρως θετικά, καθώς ο συγκεκριμένος ασθενής σήμερα μπορεί και εξυπηρετείται, ενώ κάνει ακόμη και ποδήλατο!
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολουθεί και ο Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου Νίκος Παπαδόπουλος, που πριν δύο χρόνια συμμετείχε σε αυτή την αλλομεταμόσχευση των δύο άνω άκρων, την πρώτη που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη συνεχή συζήτηση της επιστημονικής κοινότητας για το κατά πόσο θα πρέπει να γίνονται αυτές οι επεμβάσεις.
Επεμβάσεις μικροχειρουργικής γίνονται συνέχεια, όμως ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διαδικασία. Όσον αφορά τον ασθενή σήμερα, δύο χρόνια μετά, μπορεί και κινεί τα δύο άνω άκρα μέχρι και τον καρπό, ενώ τους επόμενους έξι μήνες αναμένεται να αρχίσει να κινεί σιγά−σιγά και τα δάκτυλα του χεριού του.
Στόχος η συνεχής εκπαίδευση
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και Άνω Άκρου Αναστάσιο Κορομπίλια, το Συνέδριο εντάσσεται στις προσπάθειες της συνεχούς εκπαίδευσης των γιατρών σε ένα δύσκολο κομμάτι της Μικροχειρουργικής που απαιτεί σοβαρή εξειδίκευση.
Το Συνέδριο αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν να επιδείξουν σημαντικά εγχειρήματα στον τομέα της Μικροχειρουργικής.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθυντής της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Στάθης Λυκούδης εξήρε την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, αλλά και των νέων γιατρών που μέσα από το Συνέδριο επιδιώκουν τη συνεχή εκπαίδευσή τους. Γι΄αυτούς μάλιστα υπάρχει ειδική μέριμνα, καθώς στόχος του κοινού Συνεδρίου είναι η συνεχής κατάρτιση των επιστημόνων.

http://www.anex.gr/((aMq6eSQqywEkAAAAYjg0MDY2OTktNGNhYy00M2QxLWI4NDItOTlkZTNiYWZmMTI1xyrl_I4X91GxMMFIGvGk3l74-381))/ShowArticle.aspx?ID=2815

Δεν υπάρχουν σχόλια: