Αναστέλει την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου έξω από Μόσχα ο Μεντβέντεφ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε στα τέλη της εβδομάδας που κλείνει την απόφασή του για αναστολή της κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου, που θα περνούσε μέσα από ένα δάσος στα περίχωρα της Μόσχας, μετά από τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις που ξέσπασαν, μεταδίδεται το Σαββατοκύριακο --με θετικά γιά τον πρόεδρο Μεντβέντεφ σχόλια--από μεγάλη μερίδα των ρωσικών ΜΜΕ.
Λόγω της αυξανόμενης αντίθεσης σε αυτό το σχέδιο, «πήρα την απόφαση να διατάξω την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου για την κατασκευή αυτού του αυτοκινητοδρόμου» δήλωσε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, όπως αργά την Παρασκευή μεταδόθηκε από αρκετά ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι υπερασπιστές του δάσους Κίμκι, που αποτελεί γιά τους Μοσχοβίτες έναν πολύτιμο «πνεύμονα», στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, μαζί με άλλα 2.000 άτομα κατάφεραν να συγκεντρωθούν πριν από επτά ημέρες στη Μόσχα, να διαδηλώσουν κατά «της αλόγιστης καταστροφής του δάσους».
Ομως, εκατοντάδες οικολόγοι είχαν προηγηθεί διαδηλώνοντας, για τον ίδιο λόγο, στην Μόσχα φωνάζοντας αντι-κυβερνητικά συνθήματα και σπάζοντας παράθυρα και προθήκες...
Πριν να αποφασιστεί η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, που θα ένωνε την Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη, το δάσος Κίμκι ήταν ένας από τους λιγοστούς χώρους πρασίνου, που προστατευόνταν νομοθετικά στη χώρα.
Παρατηρητές των περιβαλλοντικών ζητημάτων στη Μόσχα σχολίασαν ότι η προεδρική απόφαση γιά προστασία του δάσους Κίμκι καταγράφεται μετά από το εφιαλτικό θέρος, στη διάρκεια του οποίου εκατομμύρια Μοσχοβίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους με μάσκες, εξαιτίας ενός υψηλά τοξικού νέφους, στη συνέχεια των πολλών πύρινων «μετώπων», που έζωσαν τη Μόσχα (με αυτανάφλεξη της τύρφης στην επιφάνεια των εδαφών γύρω από τη Μόσχα).
Οι ειδικοί αυτοί των περιβαλλοντικών θεμάτων επισήμαναν και τη «μετεωρολογική ανατροπή του θέρους αυτού», την οποία οι ίδιοι αποκαλούν «διάνυση μεσοπαγετωνικής περιόδου» από τον πλανήτη μας.
Ενα ρωσικό κίνημα γιά την προστασία του περιβάλλοντος η «Ομάδα για την υπεράσπιση του δάσους Κίμκι», κατά τα τρία τελευταία έτη δίνει συνεχή αγώνα για την διατήρηση του. Το κίνημα έχει στο εξωτερικό τύχει πολύ μεγάλης δημοσιότητας κι έχει λάβει διεθνή υποστήριξη, εφάμιλλη με αυτήν της Greenpeace.

Δεν υπάρχουν σχόλια: