Κάποιοι δεν θέλουν τις μετρήσεις ρύπανσης στον Αμβρακικό

Κάποιοι φαίνεται πως δεν επιθυμούν να καταγραφεί η ακριβής κατάσταση της ποιότητας των νερών στις λιμνοθάλασσες του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού ή στην καλύτερη περίπτωση δεν συμφωνούν με τις ενέργειες και δράσεις του Φορέα Διαχείρισης των Υγροτόπων.
Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπήρξε δολιοφθορά στους δειγματολήπτες με τους οποίους παρακολουθείται η οικοτοξικότητα του νερού και οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί από τρία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και πέντε εργαστήρια που συμμετείχαν σε έρευνα για την ρύπανση.

Την προηγούμενη φορά, δύο δειγματολήπτες είχαν κάνει «φτερά» ενώ στην τελευταία περίπτωση οι δράστες φρόντισαν να καταστρέψουν το εσωτερικό των δειγματοληπτών, αφαιρώντας τα όργανα.

Τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης κάνουν λόγο για εσκεμμένη δολιοφθορά που έχει επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
«Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει την προηγούμενη φορά καθώς αυτή τη φορά φαίνεται πως η πράξη ήταν εσκεμμένη, καθώς διέρρηξαν το εξωτερικό περίβλημα των δειγματοληπτών, αφαίρεσαν τα εσωτερικά όργανα και το επανατοποθέτησαν στην ίδια θέση, προφανώς για να διατυπώσουν ότι έγινε εν γνώση τους και όχι τυχαία, σημείωσε ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Δημήτρης Μπαρέλος.
«Είμαστε απογοητευμένοι από αυτή τη συμπεριφορά ορισμένων, θέλω να πιστεύω ότι αποτελούν μειοψηφία στους κατοίκους της περιοχής και θα προσπαθήσουμε μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης να απομονώσουμε τα στοιχεία αυτά και με την βοήθεια εκείνων που πραγματικά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον θα επαναλάβουμε το πείραμα», σημείωσε.
Τα στελέχη του Φορέα δεν έχουν καμία υποψία για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν τους δράστες στην καταστροφή των δειγματοληπτών ωστόσο η βιολόγος του Φορέα προειδοποιεί τους δράστες με σχετική ανακοίνωση για τους κινδύνους που διατρέχουν εάν έρθουν σε επαφή -χωρίς προφυλάξεις- με τα εσωτερικά στοιχεία των συσκευών αυτών.
«Η εικόνα αυτή περιγράφει πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, με τους άμεσους χρήστες να επαναπαύονται στην συνέχιση της υποβάθμισης οικολογικής κατάστασης του υδατικού και χερσαίου περιβάλλοντος, των αλιευμάτων και θηραμάτων. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι κανόνες και περιορισμοί που ισχύουν στην Προστατευόμενη Περιοχή, τους οποίους οι πολίτες και ο πολιτικός κόσμος της περιοχής έχουν συζητήσει δεν είναι αποδεκτοί από ορισμένους», αναφέρει η κα Μαρία Κατσικάτσου.
Οι έρευνες θα συνεχιστούν
Με τους παθητικούς δειγματολήπτες σκοπός είναι η συνεχής παρακολούθηση της οικοτοξικότητας του νερού ενός πλήθους ενώσεων που χαρακτηρίζονται σαν οργανικοί μικρορυπαντές, ενδοκρινικοί διαταράκτες, μεταλλαξιογόνοι ή ακόμη και καρκινογόνοι παράγοντες.
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, είναι η άμεση (ποιοτική και ποσοτική) συσχέτιση της ύπαρξης υπολειμμάτων από φυτοπροστατευτικά προϊόντα, φαρμακευτικά σκευάσματα, πολυαρωματικές ενώσεις και μεταβολίτες αυτών, με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που είναι ορατή σε όλους μας, τη μείωση των ιχθυοπληθυσμών που βιώνουν οι αλιείς και τον κίνδυνο εξαφάνισης ειδών της περιοχής που παλαιότερα βρίσκονταν σε αφθονία.
Μετά τα δύο περιστατικά ο Φορέας διαθέτει πλέον μόνο δύο δειγματολήπτες για τη συνέχιση των ερευνών.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπαρέλος οι δειγματολήπτες θα επανατοποθετηθούν αλλά θα ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα ώστε να αποτρέψουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
«Είναι βέβαια κατανοητό πως δεν είναι λύση να τοποθετούμε επιστημονικά όργανα και μαζί μ’ αυτά συστήματα φύλαξής τους. Είναι κάτι που αυτονόητα δεν θα έπρεπε να υπάρχει», σημείωσε.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2034:2010-08-28-09-31-39&catid=36:top-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: