Ο Περισσός είπε «όχι» και στον Τσακνή!

Το ΚΚΕ απέρριψε την έκκληση για ενότητα που απηύθυναν διανοούμενοι και καλλιτέχνες της Αριστεράς

Κλειστή την πόρτα του Περισσού βρήκε το νεοσυσταθέν Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης, το οποίο συγκροτούν προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον πνευματικό και τον συνδικαλιστικό χώρο επιδιώκοντας να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό της Αριστεράς ώστε να διαμορφωθεί το «ευρύτερο δυνατό λαϊκό ρεύμα ανατροπής του καταστροφικού για τα λαϊκά συμφέροντα και τη χώρα μνημονίου κυβέρνησης- ΕΕΔΝΤ» όπως αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη.


Ωστόσο το ΚΚΕ γύρισε την πλάτη του στις εκκλήσεις περί ενότητας και κοινής δράσης εξαπολύοντας ιδεολογική επίθεση κατά των εμπνευστών τής εν λόγω πρωτοβουλίας, στους οποίους καταλογίζει ευθέως ότι «στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα και να βάλουν εμπόδια στην αναγκαία όσο ποτέ ριζοσπαστικοποίηση και πολιτικοποίησή του».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Περισσός αρνήθηκε να δεχθεί αντιπροσωπία του Αριστερού Βήματος η οποία ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών με όλα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής και μη Αριστεράς. Από το 2001 όταν ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ κ. Δ.Κωστόπουλος επιχειρούσε με τη συγκρότηση της Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) να φέρει κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές, δίχως ωστόσο να το καταφέρει με αποτέλεσμα ο ίδιος να αποσυρθεί, ο Περισσός έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι τα περί «ενότητας και κοινής δράσης πάνω στο πρόβλημα όχι μόνο δεν αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά αντίθετα εξασφαλίζουν περιθώρια νέων ελιγμών».

Αν και η ηγεσία του ΚΚΕ υπό την κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν έχει να επιδείξει κάτι στο πεδίο των πολιτικών συμμαχιών στην κατεύθυνση της συγκρότησης του λεγόμενου Λαϊκού Μετώπου που έχει διακηρύξει εδώ και μια 15ετία περίπου, απορρίπτει κάθε συζήτηση προσέγγισης και συνεργασίας έστω σε επιμέρους ζητήματα με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι η «συγκρότηση μιας πλατιάς λαϊκής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας», στην οποία προσβλέπει το ΚΚΕ και η οποία προσδοκάται ότι θα προέλθει μέσα από την πολιτικοποίηση και τη ριζοσπαστικοποίηση νέων μαζών, «θα διεκδικήσει ριζικές αλλαγές που θα φθάνουν μέχρι το επίπεδο της εξουσίας». Ετσι οι εκκλήσεις περί κοινής δράσης κατά του μνημονίου βρίσκουν αδιάφορη την ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία ήδη έχει ορθώσει «αναχώματα» προς αποφυγή τυχόν «διαρροών». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ εκείνων που στηρίζουν το Αριστερό Βήμα είναι ο πρώην βουλευτής του κόμματος κ. Γ.Χουρμουζιάδης, αλλά και ο μουσικοσυνθέτης κ. Δ.Τσακνής, ο οποίος όπως δήλωσε προσφάτως με αφορμή τα σενάρια περί υποψηφιότητάς του στον Δήμο Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρόσκειται στο ΚΚΕ».

Από την άλλη πλευρά το Αριστερό Βήμα Διαλόγου θεωρεί ότι οι υπαρκτές διαφορές και διαφωνίες «δεν πρέπει να μεγεθύνονται σε σημείο που να παραλύουν την τόσο αναγκαία συσπείρωση και τη μαχητική διάθεση των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων εν όψει μιας ισοπεδωτικής επίθεσης σε κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα εργατικών αγώνων και στον πολιτισμό του κοινωνικού ανθρώπου». Στην κατεύθυνση αυτήν υποστηρίζουν ότι «είναι ιστορικό καθήκον όλων των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων της Αριστεράς, ανεξαρτήτως του ειδικού τους βάρους, να βρουν εκείνα τα ζητήματα- και είναι πολλά- που μπορούν να οδηγήσουν σε ενότητα δράσης, ανταποκρινόμενα στις διαθέσεις των εργαζομένων στρωμάτων, των ανέργων και της νεολαίας για συσπείρωση των δυνάμεων του κινήματος» , απομονώνοντας παράλληλα τις «πρακτικές τυφλής βίας και αδιέξοδων δήθεν αντιεξουσιαστικών ξεσπασμάτων», όπως και «κάθε δεξιόστροφη “αριστερή” φρασεολογία που διευκολύνει τελικά τις κυβερνητικές επιλογές», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ποιοι στηρίζουν το Αριστερό Βήμα
Μεταξύ εκείνων που έχουν υπογράψει την έκκληση «διαλόγου και κοινής δράσης» της Αριστεράς είναι ο σκηνοθέτης κ. Θ. Αγγελόπουλος, ο ποιητής κ. Εκτωρας Κακναβάτος, ο συνθέτης κ. Χρ. Λεοντής, η ηθοποιός κυρία Κάτια Γέρου, η τραγουδίστρια κυρία Νένα Βενετσάνου, η συγγραφέας κυρία Ιωάννα Καρυστιάνη, ο τραγουδοποιός κ. Δ. Τσακνής, ο ζωγράφος κ. Δ. Σεβαστάκης, οι πανεπιστημιακοί κκ. Γ. Χουρμουζιάδης (πρώην βουλευτής του ΚΚΕ), Ευτ. Μπιτσάκης, Αλ. Χρύσης, Γ. Μανιάτης, Κ. Λαπαβίτσας, Γ. Ανδρεάδης, Χρ. Γεωργίου, Κ. Δουζίνας, Α. Ρήγος, Γ. Ρούσης, Σ. Σακελλαρόπουλος, Κ. Σταμάτης, Ι. Πρωτονοτάριος, Στ. Κουβελάκης, Ζ. Παπαδημητρίου, Χρ. Ντούμας, Ι. Μαΐστρος, Ηλ. Νικολόπουλος, Δ. Σπαρτινός, Ι. Κουζής, Μ. Σπαθής όπως και οι κυρίες Πέπη Ρηγοπούλου, Μαρία Αντωνοπούλου, Τζίνα Πολίτη, Ελένη Πορτάλιου, Φιλαρέτη Ζαφειροπούλου, επίσης η συγγραφέας κυρία Νάντια Βαλαβάνη, η ηθοποιός κυρία Μάνια Παπαδημητρίου, ο μουσικοσυνθέτης κ. Π. Βήχος, ο ανθρωπολόγος κ. Σωτ. Δημητρίου, ο συγγραφέας κ. Τ. Εγγλέζος, ο ηθοποιός κ. Γ. Ζιόβας, η μεταφράστρια κυρία Αριάδνη Αλαβάνου, ο συγγραφέας κ. Κ. Διαμαντίδης, ο σκιτσογράφος κ. Στ. Σταυρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής κ. Σ. Τζόκας, ο τραγουδοποιός κ. Γ. Σαρρής, ο συγγραφέας κ. Χρ. Σαμουηλίδης, ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδης, η ζωγράφος κυρία Μαρία Κοκκίνου, ο σκηνοθέτης κ. Δ. Σπύρου, πολλοί εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι κ.ά.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=349590&dt=21/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: