LSD στο ψωμί

Πείραμα σε Γαλλικό χωριό
Η ιστορία του Πόντ Σεντ Εσπρί, ήρθε στο φως τελευταία και άφησε άφωνη την παγκόσμια κοινότητα. Ένας ερευνητής αποκάλυψε ότι η CIA πειραματίστηκε το '50 με τους κατοίκους του χωριού, βάζοντας LSD στο αλεύρι. Το "κακό ψωμί" έσπειρε τον όλεθρο στη μικρή κοινότητα
Πριν σχεδόν 60 χρόνια το καλοκαίρι του 1951, η μικρή γραφική πόλη του Pont-Saint-Esprit χτυπήθηκε από μια "ξαφνική έκρηξη ψευδαισθήσεων".
Η ιστορία διαδραματίστηκε, όταν το "καταραμένο ψωμί " (όπως το είχαν ονομάσει οι κάτοικοι) οδήγησε πέντε ανθρώπους σε θάνατο, 300 ασθένησαν ενώ 30 οδηγήθηκαν σε ψυχιατρικές κλινικές.


Ο Λεόν Αρμουνόερ από τη Λιόν ένας από τα 120 άτομα που τους χορηγούνταν για χρόνια ψυχοφάρμακα και ήταν κλειδωμένα σε ψυχιατρικά άσυλα λέει σήμερα στον ανταποκριτή του BBC ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να θυμάται τα γεγονότα του 1951.
Ο 87χρονος πλέον Λέον ήταν ταχυδρόμος στο Pont-Saint-Esprit στις 16 Αυγούστου του 1951 όταν έπεσε από το ποδήλατό του και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Αβινιόν.
Έμεινε αλυσοδεμένος στο κρεβάτι ενός δωματίου του νοσοκομείου με άλλα τρία άτομα. Μερικοί από τους φίλους του θυμάται ότι προσπαθούσαν να πηδήξουν από το παράθυρο του νοσοκομείου, ενώ άλλοι φώναζαν, έβριζαν και προσπαθούσαν να σπάσουν τα κρεβάτια στα οποία ήταν δεμένοι.
Τις επόμενες ημέρες, δεκάδες άλλοι άνθρωποι στην πόλη έπεσαν θύματα παρόμοιων συμπτωμάτων.
Από τη μια στιγμή στην άλλη 250 άνθρωποι άρχισαν να διηγούνται διάφορες ιστορίες. Κάποιος πήδηξε από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου φωνάζοντας "είμαι αεροπλάνο", ενώ μια παρέα μαθητών έδειχναν σε όλους με καμάρι "τα κόκκινα λουλούδια που φύτρωναν στο σώμα" τους.
Η πρώτη διάγνωση των γιατρών ήταν δηλητηρίαση από έναν παραισθησιογόνο μύκητα, που υπήρχε μέσα στο αλεύρι της σικάλεως το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή ψωμιού.
Η άποψη αυτή παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη μέχρι το 2009, όταν ένας Αμερικανός δημοσιογράφος αποκάλυψε ένα έγγραφο της CIA και έγραψε ένα βιβλίο.
Στο βιβλίο με τίτλο "Ένα τρομερό λάθος. Η Δολοφονία του Φράνκ Όλσον και το μυστικό πειράματα της CIA την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου" που δημοσιεύθηκε το 2009, ο Αλπαρέλι ισχυρίζεται ότι η CIA διεξήγαγε ευρείας κλίμακας δοκιμές χημικών στο Pont-Saint-Esprit.
Δηλητηρίαση από μύκητα η πρώτη διάγνωση
Σύμφωνα με την έρευνά του Aλμπαρέλι το ψωμί ήταν πράγματι "δηλητηριασμένο" αλλά όχι από κάποιον μύκητα και σίγουρα όχι "κατα λάθος"!
Είναι γνωστό ότι οι επιστήμονες βιολογικού πολέμου σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων και ορισμένων στη Βρετανία, πειραματιζόντουσαν με το LSD στις αρχές της δεκαετίας του 1950 - μια εποχή συγκρούσεων στην Κορέα και κλιμάκωσης του Ψυχρού Πολέμου.
Ό Aλμπαρέλι υποστηρίζει ότι οι γιατροί που έκαναν τότε την διάγνωση περί δηλητηρίασης από μύκητα, "εργάζονταν στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία η οποία ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής LSD, για τη CIA και τον στρατό των ΗΠΑ".
Η θεωρία αυτή βασίζεται σε απόρρητη έκθεση της CIA που εκδόθηκε το 1949 από το διευθυντή έρευνας Ένζγούντ Άρσεναλ, που κατάφερε να εξασφαλίσει ο συγγραφέας , στην προσπάθειά του να ερευνήσει την περίεργη αυτοκτονία του Όλσον ενός βιοχημικού που εργαζόταν στην υπηρεσία του Αμερικανικού Στρατού.
Ο αμερικανός δημοσιογράφος ανακάλυψε ένα εμπιστευτικό υπηρεσιακό σημείωμα μεταξύ ενός πράκτορα της CIA και ενός υπαλλήλου της φαρμακοβιομηχανίας, στο οποίο γινόταν αναφορά "στο μυστικό του Pont-Saint-Esprit". Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής δεν προκύπτει εμπλοκή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο επιστήμονας είχε πέσει από το παράθυρο του 13ου ορόφου δύο χρόνια μετά την υπόθεση του "καταραμένου ψωμιού".
Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός καθηγητής Στίβεν Κάπλαν σε βιβλίο που έκδωσε το 2008 αναλύοντας το περιστατικό του Pont-Saint-Esprit, επιμένει ότι το LSD δεν θα μπορούσε να ήταν υπεύθυνο για όσα τραγικά συνέβησαν.
Αποκλείει το LSD με το αιτιολογικό ότι τα συμπτώματα ανθρώπων που υπέφεραν, αν και ήταν παρόμοια, δεν ταιριάζουν απόλυτα στο φάρμακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: