Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Αργυροχώρι

Μία ακόμη επιτυχία προσθέτει στο πλούσιο ενεργητικό της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηπείρου που κατάφερε να κατασβέσει πυρκαγιά που έφτασε σε ελληνικό έδαφος και ειδικότερα στο Αργυροχώρι Δελβινακίου το απόγευμα της Τρίτης, από την γειτονική Αλβανία. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξέσπασε πριν περίπου τρεις ημέρες στο αλβανικό έδαφος, χωρίς όμως οι εκεί πυροσβεστικές δυνάμεις να μπορέσουν να την περιορίσουν. Η αλλαγή του καιρού είχε σαν αποτέλεσμα η πυρκαγιά να περάσει και στην ελληνική πλευρά, καίγοντας συνολικά 80 στρέμματα, εκ των οποίων μόλις 20 με 30 σε δασικό τμήμα.

Στην προσπάθεια συνέδραμαν τέσσερα Καναντέρ και το ελικόπτερο Έρικσον, ενώ στο σημείο βρισκόταν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Μάλιστα, το ελικόπτερο Έρικσον πραγματοποίησε ρίψεις νερού και στο χωριό Ραντάτ μέσα στην Αλβανία, που απειλούνταν από τις φλόγες.
Σύμφωνα με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Χρήστο Σταυρόπουλο, η πρόσβαση ήταν δύσκολη για τα οχήματα στο σημείο της πυρκαγιάς, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν και τα πεζοπόρα τμήματα, καθώς λίγο πριν ξεκινήσουν την πορεία ακούστηκαν εκρήξεις, πιθανότατα από ξεχασμένα βλήματα του πολέμου.
Παρ’ όλα αυτά η επιχείρηση κρίνεται επιτυχημένη, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Το τελευταίο αυτό περιστατικό αποδεικνύει όμως πως και φέτος το καλοκαίρι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ήπειρο, είναι οι «εισαγόμενες» πυρκαγιές από την γειτονική Αλβανία.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταυρόπουλος, η αδυναμία και σε ορισμένες περιπτώσεις και η απουσία ενδιαφέροντος από την αλβανική πλευρά να θέσει υπό έλεγχο πυρκαγιές που εκδηλώνονται στα όρια της γειτονικής χώρας, αυξάνει τον κίνδυνο και για την ελληνική πλευρά, που βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οχήματα περιπολούν συνεχώς την ελληνοαλβανική μεθόριο και παρακολουθούν πυρκαγιές που βρίσκονται στην αλβανική πλευρά για την αποφυγή της «εισαγωγής» τους στη χώρα.
Σημαντικός είναι και ο σχεδιασμός που υπάρχει για την έγκαιρη επέμβαση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες γνωρίζουν όλα τα μονοπάτια που οδηγούν στην Αλβανία με στόχο την γρήγορη επέμβαση και παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση.
Αυτά κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, ειδικά μετά την ανησυχία που εξέφρασε ο κ. Σταυρόπουλος για τη συνέχιση αυτών των φαινομένων και το επόμενο διάστημα. «Οι Αλβανοί δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα, και προφανώς ενδιαφέρον να βοηθήσουν. Μόνο όταν πλησιάζει στα χωριά τους μας φωνάζουν για βοήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: