"Κάντε κάτι με τους 1000 πλουσιότερους Έλληνες"

Μετά τους “πολλούς φτωχούς” Έλληνες η τρόικα τώρα βάζει στο στόχαστρο – και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης όπως έχουν αναφέρει οι ελεγκτές – και τους “λίγους πλούσιους”. Κατά την επόμενη επίσκεψη των ελεγκτών, η οποία θα γίνει πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν σε βάθος νέα φορολογικά μέτρα με έμφαση στα “μεγάλα ψάρια”.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, οι ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμα και στο 50%, η εισαγωγή πολλαπλών ενδιάμεσων συντελεστών, η άρση της φορολογίας σε κατώτερα εισοδήματα μισθωτών και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Τα μέτρα, αναμένεται να παρθούν ώστε να βγει ο προυπολογισμός του 2011 και να μας καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.
Οι ίδιοι οι ελεγκές έχουν δηλώσει ότι ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα έχει συμπιεστεί αρκετά και ότι τώρα στόχος είναι οι έχοντες, τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης – η τρόικα “φοβάται” ανατροπή του προγράμματος από κοινωνική αναταραχή – αλλά και για λόγους αναδιανομής του εισοδήματος.

«Δεν μπορεί ένας μισθωτός με εισόδημα άνω των 100.000 ευρω τον χρόνο να υποχρεούται να πληρώσει στην Εφορία το 40% των εισοδημάτων του και οι έχοντες επιχειρηματίες, με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ, που τόσα χρόνια κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν στην Εφορία λιγότερα απ΄ όσα τους αναλογούν» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι ελεγκτές θεωρούν ότι στο στόχαστρο πρέπει να μπουν σύντομα οι 1.000 πλουσιότεροι Έλληνες και αυτοαπασχολούμενοι που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Στον ίδιο τόνο και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης που μιλά στην Ισοτιμία του Σαββάτου, ο οποίος δηλώνει ότι “στο στόχαστρο θα μπουν όσοι πλουτίζουν παρασιτικά”. “Δεσμεύομαι ότι στο επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους μεγαλοφοροφυγάδες. Η ανοχή δεν είναι πλέον επιλογή και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό τόσο το καλύτερο” τονίζει. Ο ίδιος αναφέρει ότι ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος των φορολογικών εσόδων είναι στα 26,1%, στην Ελλάδα είναι μόνο 19,8%- είμαστε δηλαδή στην 24η θέση στην Ευρώπη των 27.

Ο κ. Καπελέρης λέει ότι ο στόχος της είσπραξης 5 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο είναι εφικτός. “Συνολικά στο επτάμηνο του 2010 καταλογίστηκαν από τν Υπηρεσία πρόστιμα ύψους 2,5 δισ. όταν ολόκληρο το 2009 είχαν καταλογιστεί 1,7 δισ. Έχει τεθεί στόχος για το 2010 στα 5 δισ. Αυτό υποδηλώνει ότι και αν όλοι οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια και εισπραχθεί μόνο το 25%, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση είμαστε μέσα στο στόχο του προγράμματος σταθερότητας”.

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ τονίζει επίσης ότι είναι υπέρ της δημοσίευσης ονομάτων φοροφυγάδων, καθώς όπως λέει τα ατομικά δικαιώματα δεν πρέπει να γίνονται άλλοθι για να κρυφτεί κάτω από το χαλί η πραγματικότητα
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6518:do-something-with-the-1000-wealthiest-greeks&catid=46:economy&Itemid=82

Δεν υπάρχουν σχόλια: