Επίσκεψη Καντάφι στη Ρώμη

Η λιβυκή αντιπροσωπεία, συνοδεύεται από τριάντα άλογα
Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στην Ιταλία ο Λίβυος πρόεδρος Μουαμάρ Καντάφι Κατά την παραμονή του, ο Καντάφι πρόκειται να συναντηθεί με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον οποίο, πριν δυο χρόνια ακριβώς, είχε υπογράψει το «Σύμφωνο Ιταλο-Λιβυκής Φιλίας». Η νέα αυτή συνάντηση θεωρείται πολύ σημαντική, κυρίως από οικονομικής απόψεως, από την στιγμή που η Ρώμη και η Τρίπολη έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία με επενδύσεις στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα, όπως και σε εκείνο των υποδομών.

Οι οικονομικές ανταλλαγές, τα δυο τελευταία χρόνια, έφτασαν τα σαράντα δισεκατομύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Λίβυος συνταγματάρχης, πρόκειται να επιδιώξει, και αυτή την φορά, πολλές επαφές «εκτός πρωτοκόλλου». Η ιταλική δημόσια τηλεόραση ΡΑΙ, αναφέρει, ενδεικτικά, ότι ο Καντάφι επιθυμεί να συναντήσει πολλές νέες και νέους από την Ρώμη, κεκλεισμένων των θυρών, για να μάθει τις απόψεις τους για την σημερινή ζωή και τις αλλαγές της κοινωνίας.
Η λιβυκή αντιπροσωπεία, συνοδεύεται, επίσης, από τριάντα άλογα, που αύριο θα πάρουν μέρος στις επίσημες επιδείξεις για τον εορτασμό της «Ημέρας Ιταλο-Λιβυκής Φιλίας» στον ιππόδρομο των καραμπινιέρων, στην περιοχή Τορ Ντι Κουίντο της Ρώμης . Από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, όμως, ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να οργανώσει κινητοποιήσεις, μπροστά στην είσοδο της πρεσβείας της Λιβύης στη Ρώμη, «διότι δεν μπορούμε»,όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «να ενδιαφερόμαστε μόνο για τις μπίζνες και να αδιαφορούμε για τα δημοκρατικά στάνταρντ της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας».
Εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας, τέλος, υπογραμμίζουν ότι «πρέπει να προβληματιστούμε και να μάθουμε ποιάς μεταχείρισης τυχαίνουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν, δια της θαλάσσιας οδού, στην Ιταλία και απωθούνται από τις περιπολίες της ακτοφυλακής, στην Λιβύη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: