Αντιπαράθεση Αλβανίας- Κοσόβου για υδροηλεκτρικό σταθμό

Κλυδωνισμούς στη σχέση των κυβερνήσεων Αλβανίας - Κοσόβου, φέρνει το σχέδιο υλοποίησης υδροηλεκτρικού σταθμού, που προωθεί η Πρίστινα, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία (σε περιοχή που γειτνιάζει με την αλβανική πόλη Κούκες).
Ο Αλβανός υπουργός Ενέργειας, Ντρίταν Πρίφτι δήλωσε ότι «η αλβανική κυβέρνηση όρισε διυπουργική επιτροπή, ώστε να εξεταστούν όλες οι επιπτώσεις, που οι ειδικοί θεωρούν ότι μπορεί να έχει η κατασκευή του έργου στο οικοσύστημα της περιοχής» .

Ο κ. Ντρίφτι επισήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων της Αλβανίας και του Κοσόβου για το θέμα.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι δύο κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού, ενώ η προθεσμία υποβολής των προτάσεων των ενδιαφερομένων επενδυτών έληξε στις 25 Αυγούστου 2010.
Αλβανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η κατασκευή του έργου θα θέσει εκτός λειτουργίας 11 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην περιοχή του Κούκες, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και θα απειλούσε με έλλειψη νερού την πόλη.
Παρόμοιο σχέδιο για την κατασκευή ανάλογου ενεργειακού έργου, είχε συζητηθεί και τη δεκαετία του ’80, από την τότε κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και έπειτα από διαμαρτυρίες των Τιράνων, το σχέδιο αυτό αναβλήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: