Περιβαλλοντικό έγκλημα στο Ζαγόρι

Καταστρέφουν το ποτάμι για αδρανή υλικά!

Ένα πραγματικό περιβαλλοντικό έγκλημα (αποτυπώνεται πλήρως στις φωτογραφίες) συντελείται εδώ και μερικούς μήνες, στην καρδιά της πιο όμορφης περιοχής του Νομού Ιωαννίνων. Στο Ζαγόρι. Κατασκευαστική εταιρία η οποία έχει αναλάβει το έργο του δρόμου από τον κόμβο Ζαγορίου, στην Εγνατία Οδό, μέχρι τους Μηλιωτάδες, μετέτρεψε το ποτάμι Βάρδα, σε κρανίου τόπο, λόγω της εκτεταμένης και ενεξέλεγκτης αμμοληψίας στην οποία προχωρά.
Η φυσική ροή του ποταμού έχει διακοπεί και πολλά σημεία έχουν μετατραπεί σε λίμνες, καθώς τόνοι από μπάζα έφραξαν την κοίτη του.


Παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει η εταιρία ΑΕΓΕΚ συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, την εξόρυξη δηλαδή αδρανών υλικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υλικά από το σημείο αυτό μεταφέρθηκαν για έργα ακόμη και εκτός Νομού Ιωαννίνων, όπως για παράδειγμα στα Πριόνια του Νομού Γρεβενών, όπου χρειάστηκαν εργασίες αποκατάστασης στην Εγνατία Οδό.
Ο πρώην Δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου Σωτήρης Σπυριδάκης, διαπιστώνοντας αυτά που συμβαίνουν στο ποτάμι, έχει απευθυνθεί τις τελευταίες ημέρες τόσο στον δήμαρχο της περιοχής, όσο και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας μία σειρά απαντήσεων σε μείζονα θέματα που έχουν ανακύψει. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει το περιβάλλον, αυτό για το οποίο καμαρώνουμε στο Ζαγόρι. Πρέπει οι ελεγκτές και οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποτυπώσουν την πραγματική κατάσταση και να λάβουν τα μέτρα που απαιτούνται», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σπυριδάκης.
Ο κ. Σπυριδάκης εγγράφως έχει απευθυνθεί στο Δήμο Ανατολικού Ζαγορίου αλλά και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και στην συνέχεια απέστειλε τις ίδιες καταγγελίες και φωτογραφικό υλικό στο Δασαρχείο, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς πέραν του περιβαλλαντικού εγκλήματος, ανακύπτουν και ζητήματα οικονομικής φύσης.
Αυτό που πρέπει άμεσα να διευκρινιστεί είναι αν έδωσε ο Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου άδεια αμμοληψίας στην ΑΕΓΕΚ και αν υπάρχει η ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία καθορίστηκε η συνολική ποσότητα, η τιμή μονάδας ανά κυβικό, ο τρόπος υπολογισμού και βεβαίωσης της τελικής ποσότητας καθώς και η σύμβαση που θα αναφέρει τον τρόπο χρησιμοποίησης του υλικού.
Ο ποταμός Βάρδας, που διασχίζει την καρδιά του Ανατολικού Ζαγορίου, καταλήγει στον Άραχθο. Σήμερα ορισμένα σημεία του έχουν στεγνώσει και άλλα έχουν μετατραπεί σε λίμνες βάθους πολλών μέτρων. Η φυσική ροή έχει διακοπεί και εκτιμάται ότι μεγάλες ποσότητες άγριας πέστροφας έχουν θανατωθεί. Ένα πανέμορφο τοπίο έχει μετατραπεί σε νταμάρι όπου ανεξέλεγκτα και χωρίς καμιά ευαισθησία καθημερινά γίνεται και μεγαλύτερο.

http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/6016-2010-08-26-11-32-34.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: