Και στο βάθος συγχωνεύσεις

Αφού έγινε τελικά καθαρό και σαφές ότι στα «έρημα» ΤΕΙ δεν φταίει η «βάση του 10» αφού και χωρίς αυτή, μένουν αρκετές θέσεις κενές, σίγουρα περισσότερες από αυτές που δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των βάσεων στις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο προσανατολίζεται οριστικά προς καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων.
Αυτό, είναι γνωστό και στο ΤΕΙ Ηπείρου εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ωστόσο όταν συζητήθηκε δημόσια το θέμα και έγιναν αντίστοιχες προτάσεις, η τοπική κοινωνία της Ηγουμενίτσας με πρωτοστάτες τον τότε βουλευτή Αντώνη Μπέζα και την τοπική αυτοδιοίκηση, αντέδρασαν έντονα και κράτησαν ανοιχτά τμήματα όπως το Ιχθυοκομίας και Αλιείας.
Φυσικά, το βασικό πρόβλημα δεν περιορίζεται σε ένα τμήμα αλλά επεκτείνεται, κυρίως λόγω της αντίληψης που δημιούργησε αυτές τις σχολές και τις κράτησε σε λειτουργία, χωρίς όμως προφανή εκπαιδευτικό σκοπό.Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατέστησε σαφές ότι μέχρι το 2013-2014 που θα ισχύσουν οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, θα έχουν ήδη συντελεστεί άλλες, διαρθρωτικές και σημαντικές, στα λύκεια και τα πανεπιστήμια.

Οι πρώτες αλλαγές που μελετάει το υπουργείο, είναι se πενήντα έξι τμήματα ΤΕΙ στα οποία μπήκαν υποψήφιοι με βαθμό κάτω του έξι και άλλα οκτώ τμήματα ΑΕΙ με ανάλογα χαμηλές βαθμολογίες. Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στα τμήματα ΤΕΙ που «εξετάζονται» είναι και τα έξι από τα δεκατρία του ΤΕΙ Ηπείρου, το μισό ίδρυμα δηλαδή. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας φέρεται να εξετάζει συγχωνεύσεις «συγγενικών» τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Υπό αυτή την έννοια, τα τμήματα Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου για παράδειγμα, τα οποία έχουν πολύ χαμηλές βάσεις, ίσως να συγχωνευτούν με κάποια τμήματα του Αγρινίου (Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, για παράδειγμα).
«Βροχή» τα συγχαρητήρια
Επειδή όμως η προσπάθεια των μαθητών μόνο… συγχωνεύσιμη και αμελητέα δεν είναι, τα συγχαρητήρια συνεχίζουν να καταφτάνουν. Η «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» συγχαίρει τους επιτυχόντες και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία. «Οι πρωτιές και οι βαθμοί εισαγωγής των μαθητών του νομού στα τριτοβάθμια ιδρύματα αποδεικνύουν το εξαιρετικό επίπεδο διδασκαλίας των σχολείων μας και επιβραβεύουν τους κόπους των μαθητών» αναφέρει η παράταξη και συμπληρώνει ότι, ακόμη και όσοι δεν τα κατάφεραν «να γνωρίζουν ότι οι δρόμοι δεν κλείνουν με την πρώτη αποτυχία. Αδιέξοδα στη ζωή δεν υπάρχουν και θα τους δοθούν ευκαιρίες για να έχουν μια καλή συνέχεια σε ότι αυτοί επιλέξουν να κάνουν». Επίσης, τα συγχαρητήριά του δίνει στους μαθητές ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. «Αυτή είναι η αρχή των επιτυχιών και των αγώνων τους, από τους οποίους πρέπει να βγουν σωστοί επιστήμονες, έντιμοι επαγγελματίεςκαι πάνω από όλα να παραμείνουν καλοί άνθρωποι» αναφέρουν οι φροντιστές στην ανακοίνωσή τους.
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/7737/2010-08-28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: