Κοινωνικό πακέτο 3 δισ. ευρώ στη ΔΕΘ

«Κοινωνικό μνημόνιο», με κονδύλια που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από τη 75η ΔΕΘ, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Οι εξαγγελίες δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση και θα αφορούν άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, νέους πτυχιούχους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις δομές της Υγείας και της πρόνοιας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η διέξοδος βρέθηκε στο ΕΣΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ποσά της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, αλλά με το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων να είναι κατανεμημένο στο χρονικό διάστημα 2011-2013.
Τα κονδύλια αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθώς είναι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες ωστόσο προϋποθέτουν την κατάρτιση των σχετικών προγραμμάτων και την έγκρισή τους από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η εφημερίδα, οι δυνατότητες που υπάρχουν για την κατανομή των διαθέσιμων 3 δισ. ευρώ, είναι οι εξής:
- Περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.
- 500 εκατ. ευρώ και πλέον είναι αξιοποιήσιμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διά βίου μάθησης και επιμόρφωσης εργαζομένων σε νέες τεχνολογίες.
- Περίπου 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για προγράμματα ενσωμάτωσης και επανένταξης στην απασχόληση.
- Σχεδόν 360 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν σε προγράμματα για την αναμόρφωση του τομέα ψυχικής υγείας και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας.
- Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για προγράμματα συμμετοχής στην εκπαίδευση, δράσεις για την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: