Ο πρώτος μαύρος εκλεγμένος

Ο Ζαν Γκρεγκουάρ Ζάγκμπο από το Μπενίν είναι πλέον δημοτικός σύμβουλος στη Νοβοζαβίντοβο
Στη Ρωσία τον προσέβαλαν βάναυσα στον δρόμο, αποκαλώντας τον με τον διόλου κολακευτικό χαρακτηρισμό «πίθηκε!». Σήμερα, 20 χρόνια μετά, ο Ζαν Γκρεγκουάρ Ζάγκμπο από το Μπενίν της Δυτικής Αφρικής είναι ο πρώτος μαύρος στη Ρωσία που εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα.
Τον περασμένο μήνα ο 48χρονος Ζάγκμπο εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της κωμόπολης Νοβοζαβίντοβο, περίπου 100 χλμ. βορείως της Μόσχας. Η Ρωσία είναι η χώρα όπου έχουν διαπραχθεί τα περισσότερα εγκλήματα στον κόσμο, οφειλόμενα σε ρατσιστικές διακρίσεις. Από το 2004 ως σήμερα έχουν σημειωθεί 427 δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα.

Για αυτόν τον λόγο η εκλογή του Ζάγκμπο θεωρείται τεστ για την ικανότητα της χώρας να γίνει πιο ανεκτική απέναντι στους «άλλους» και μάλιστα στους μαύρους, οι οποίοι πάντως αποτελούν ελάχιστη μειονότητα.

«Εχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που φέρω» δήλωσε στην εφημερίδα «Sunday Τimes» o Ζάγκμπο. «Είναι καταπληκτικό ότι ο κόσμος είδε πέρα από το χρώμα του δέρματός μου και μου έδειξε εμπιστοσύνη». Ο Ζάγκμπο πήγε πρώτη φορά στη Μόσχα το 1982 για να σπουδάσει οικονομικά. Υπήρχε ακόμη η Σοβιετική Ενωση και για τον νεαρό φοιτητή από φτωχή αφρικανική χώρα η μετάβασή του εκεί έμοιαζε με όνειρο. Ηταν η εποχή όπου η Μόσχα υποδεχόταν μετά χαράς κομμουνιστές αδελφούς από άλλες χώρες καθώς στη μικρή αφρικανική χώρα είχε εγκαθιδρυθεί από το 1972 ως το 1990 κομμουνιστικό καθεστώς. Προσγειώθηκε όμως απότομα, διότι οι σοβιετικοί πολίτες τον κοίταζαν στο δρόμο σαν ζώο σε ζωολογικό κήπο.

Πέρασε από πολλές δυσκολίες, αλλά η μεγαλύτερη ήταν η άρνηση της οικογένειας της αγαπημένης του να τον αποδεχθεί. Οι γονείς της Σβετλάνας, η οποία αργότερα έγινε γυναίκα του, δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι η κόρη τους έβγαινε με μαύρο. Με τον καιρό και με την έλευση δύο παιδιών η κατάσταση εξομαλύνθηκε και σήμερα η οικογένεια ζει στη Νοβοζαβίντοβο, όπου ο Ζάγκμπο εργάζεται σε κατασκευαστική εταιρεία.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές οι κάτοικοι της πόλης, η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με την ανεργία, τη διαφθορά των αξιωματούχων και τα ναρκωτικά, εκτίμησαν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ως ενεργός πολίτης και τον εξέλεξαν μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η καταπολέμηση της διαφθοράς, ο καθαρισμός μολυσμένης λίμνης και η παροχή θέρμανσης σε υποβαθμισμένες κατοικίες.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=349598&dt=21/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: