Στο Ιράκ ο Τζο Μπάιντεν για την επίσημη λήξη των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων

Στη Βαγδάτη έφτασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να παραστεί σε τελετή που θα σηματοδοτεί την επίσημη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ. Δύο ημέρες νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «ο πόλεμος τελειώνει».
Η τελετή που θα λάβει χώρα την Τετάρτη σηματοδοτεί τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων επτάμισι χρόνια μετά την επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ με πρόσταγμα της ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης Μπους και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο Τζο Μπάιντεν θα πιέσει τους ηγέτες του Ιράκ να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση.

Η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, έξι μήνες μετά από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η λήξη των επιχειρήσεων βρίσκει ωστόσο τη χώρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού με μπαράζ επιθέσεων και φόβο αιματοχυσίας.

Μάλιστα, η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν πραγματοποιείται την ώρα που στο Ιράκ έχει σημάνει συναγερμός για επιθέσεις ανταρτών μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών που έχουν στοιχίσει την ζωή δεκάδων ανθρώπων.

Η επίσημη λήξη της αμερικανικής αποστολής θα συνοδευτεί από ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα του Μπαράκ Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου το απόγευμα της Τρίτης.

Ο αριθμός των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από το συμβολικό όριο των 50.000 στρατιωτών. Περισσότεροι από 4.400 από τους συντρόφους τους σκοτώθηκαν στη χώρα από την εισβολή του 2003.

Σύμφωνα με τη δέσμευση Ομπάμα, η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ θα λήξει επίσημα στις 31 Αυγούστου. Οι στρατιώτες που θα παραμείνουν «θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν» τον ιρακινό στρατό, και θα εγκαταλείψουν οριστικά τη χώρα στα τέλη του 2011.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=351234&dt=30/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: