Όχι στην υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων για το Δ.Σ. της Εθνικής

Από την Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρώτικα Κληροδοτήματα

Την έντονη αντίθεσή τους στην πρόθεση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου να είναι εκ νέου υποψήφιος για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος εξέφρασε με γραπτή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρώτικα Κληροδοτήματα. Βασική ένστασή της Επιτροπής ότι οι μετοχές των Κληροδοτημάτων με τις οποίες οι μητροπολίτες Ιωαννίνων συμμετέχουν μέχρι σήμερα στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας δεν ανήκουν στην Μητρόπολη αλλά στο λαό των Ιωαννίνων και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για την υποψηφιότητα του κ. Θεόκλητου...

Η Επιτροπή Αγώνα υπενθυμίζει πως οι μητροπολίτες Ιωαννίνων, από την εποχή του Σπυρίδωνα και μέχρι σήμερα, μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με μετοχές των Κληροδοτημάτων (Ν. Ζωσιμά, Γ. Σταύρου, Γ. Τούλη κ.λ.π.) και των Σχολικών Περιουσιών της πόλης των Ιωαννίνων που προέρχονται από Κληροδοτήματα.
Τονίζει όμως ότι τις περιουσίες αυτές τις διοικεί και τις διαχειρίζεται η Μητρόπολη Ιωαννίνων αντισυνταγματικά και παράνομα, με φιρμάνια του σουλτάνου και διατάγματα των τριών φασιστικών καθεστώτων (Παγκάλου, Μεταξά και χούντας).

«Το Καθεστώς αυτό, με βάση τις βουλήσεις των Ευεργετών και το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 109) καταργήθηκε δυο φορές με νόμους της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (Ν. 2508/1920 και Ν. 1473/1984) οι οποίοι όμως, δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, απευθυνόμενη προς τους αρμόδιους υπουργούς, τους βουλευτές της Ηπείρου, στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στον Πρόεδρο του Διοικητικού της Συμβουλίου, υποστηρίζει ότι ο μητροπολίτης Ιωαννίνων δεν δικαιούται να επανεκλεγεί μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, γιατί οι περιουσίες τις οποίες διαχειρίζεται δεν έχουν σχέση με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, αφού, όπως αναφέρει, είναι περιουσίες Εθνικές τις οποίες οι μεγάλοι Ευεργέτες μας έχουν αφήσει στο Λαό των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, και η Μητρόπολη τις έχει οικειοποιηθεί, αντισυνταγματικά και παράνομα σε εποχές φασιστικών καθεστώτων και ανώμαλων περιόδων της πολιτικής ζωής του τόπου μας.
«Τυχόν επανεκλογή του μητροπολίτη Ιωαννίνων στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, θα καταγγελθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, σε όλα τα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η ανακοίνωση

neoiagones

Δεν υπάρχουν σχόλια: