Εισβολή στον Έβρο σχεδίαζαν οι Τούρκοι

Πρωτοφανής ομολογία ανώτερου Τούρκου αξιωματικού για τη συστηματική διαδικασία αφελληνισμού της Ίμβρου, η οποία παρουσιάστηκε ως υπόδειγμα επιχείρησης

Σενάρια ακόμη και κατάληψης εδάφους στο βόρειο τμήμα του Εβρου ώστε να προκληθεί ένταση με την Ελλάδα και να εξασφαλισθεί «αίσθημα ενότητας και αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό» είχαν επεξεργασθεί οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στο περίφημο πια «Σεμινάριο» που έγινε 5-7 Μαρτίου 2003 στην έδρα της Α' Στρατιάς.
Συνεχίζοντας τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις η τουρκική εφημερίδα ΤΑΡΑΦ φιλοξενεί νέο δημοσίευμα με τίτλο «Θα προέκυπτε δεύτερη κρίση Ιμίων» στο οποίο περιγράφει ότι οι Τούρκοι στρατηγοί, μετά το σενάριο κατάρριψης από τουρκικά πυρά τουρκικού μαχητικού στην προσπάθειά τους να αποσταθεροποιήσουν και ελέγξουν τελικά τη νέα τότε κυβέρνηση Ερντογάν, κατάστρωναν και σενάρια εισβολής και κατάληψης εδάφους στο βόρειο τμήμα του Εβρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως φαίνεται από τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα που διαθέτει η εφημερίδα ο ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζαν, διοικητής της Α' Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων πρότεινε την πρόκληση «μικρής έντασης σύγκρουσης με την Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας και να αντιμετωπισθεί η εσωτερική απειλή» (σ.σ. το ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ και ο ηγέτης του Τ. Ερντογάν).
Κρίση
Την εξειδίκευση της πρότασης έκανε ο ίδιος ο Διοικητής της Α' Στρατιάς στρατηγός Ντογάν ο οποίος αναφέρθηκε σε εισβολή του τουρκικού Στρατού σε τμήμα του Εβρου, ώστε να προκληθεί τεχνητή κρίση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο στρατηγός Ντογάν είχε αναφέρει τα εξής:
«Με τη διάθεση της αναγκαίας αεροπορικής δύναμης και με περιορισμένες δυνάμεις σε συγκεκριμένα σημεία, μια περιοχή, την οποία μπορούμε να ονομάσουμε Ανω-Βόρειος Εβρος, να καταληφθεί. Ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί η επιχείρηση αυτή, θα πρέπει να συμβάλλει στη διασφάλιση της Εθνικής ενότητας και ομοψυχίας».
Στο ίδιο Σεμινάριο των Τούρκων στρατηγών υπήρξε μια πρωτοφανής ομολογία ανώτερου Τούρκου αξιωματικού για τη συστηματική διαδικασία αφελληνισμού της Ιμβρου, η οποία παρουσιάσθηκε ως υπόδειγμα επιχείρησης.
Σχέδιο
Ο συνταγματάρχης Τουντζάι, διευθυντής του Τμήματος Προγραμματισμού Επιχειρήσεων αναφερόμενος στο σχέδιο αφελληνισμού της Ιμβρου είπε τα εξής:
«Στο πρώτο στάδιο προκειμένου να αναγκάσουμε τους ρωμιούς να φύγουν από την Ιμβρο στείλαμε μια μονάδα Καταδρομέων της Στρατοχωροφυλακής. Μετά δημιουργήσαμε στο νησί μια ανοικτή φυλακή και ακολούθως υπήρξαν μέτρα για τις καλλιέργειες κ.λπ. και τα αποτελέσματα από τις κινήσεις αυτές ήταν σημαντικά, καθώς υπήρξε ένα σημαντικό κύμα μετανάστευσης...».

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: