Τον Μάρτιο νέοι σπουδαστές στην Κόνιτσα

Σε εξέλιξη η διαδικασία της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για τη Σχολή με συμβάσεις. Tο καθαρά αστυνομικό κομμάτι της εκπαίδευσης το αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.

Με το παλιό νομικό καθεστώς, δηλαδή ως αμιγώς δημοτική επιχείρηση και όχι ως επιχείρηση υπαγόμενη στο υπουργείο Εσωτερικών, θα επαναλειτουργήσει από τον Μάρτιο η Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας στην Κόνιτσα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο δήμος από το υπουργείο.
Αυτό δεν έχει και τόση σημασία, αρκεί να λειτουργήσει η Σχολή που
προσφέρει στην τοπική οικονομία, ωστόσο η στέγαση της παραμένει πρόβλημα αφού στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρένων φιλοξενούνται οι ανήλικοι Αφγανοί μετανάστες και η επέκταση του δημοτικού ξενοδοχείου δεν ξεκίνησε.

Πάντως ο δήμαρχος Κόνιτσας Χαράλαμπος Εξάρχου αισιοδοξεί ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα συστέγασης Σχολής και Κέντρου και ενημερώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα παραλαμβάνεται από το δήμο η μελέτη για το ξενοδοχείο ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.
Η ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών προσδιορίζει την έλευση νέας ...σειράς σπουδαστών στις 4 ή 5 Μαρτίου κα θα αφορά περίπου 200 άτομα. Προφανώς μέσα σε αυτά θα είναι και τα 14 που προσλαμβάνονται από το δήμο Ιωαννιτών.
Τροπολογία που δεν έχει εφαρμογή...
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με τροπολογία λίγο πριν κλείσει η βουλή για τις εκλογές του Οκτωβρίου προχώρησε στην ίδρυση τριών Σχολών Δημοτικής Αστυνομίας στο Τσοτύλι, την Πτολεμαΐδα και την Κόνιτσα, όπου και λειτουργούσαν ήδη από το 2003 και ουσιαστικά άλλαξε την νομική μορφή. Οι Σχολές με την ρύθμιση αυτή δεν θα αποτελούν αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το υπουργείο Εσωτερικών. Η εξέλιξη αυτή δεν διαφοροποιεί σε κάτι την λειτουργία τους, αφού οι δήμοι παρέχουν και πάλι την υλικοτεχνική υποδομή και τα κτίρια και δεν είναι αυτοί που διαχειρίζονται το οικονομικό κομμάτι.
Πριν την «αλλαγή» (που δεν γίνεται προς το παρόν) αυτή οι δημοτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούνταν για να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας και τη μισθοδοσία
Τελικά αυτή η ρύθμιση δεν κατέστη δυνατό να λάβει ... σάρκα και οστά και λόγω και της πίεσης του χρόνου το υπουργείο διατηρεί το παλιό καθεστώς με τις δημοτικές επιχειρήσεις, παραμένει όμως η υποχρέωση του δήμου για τη στέγαση.
Συστέγαση εξ ανάγκης...
Από το 2003 που ιδρύθηκε η Σχολή στεγάστηκε στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρένων και στο ξενοδοχείο λαϊκής βάσης του δήμου, αλλά με την μετατροπή, από τις αρχές του 2009 σε κέντρο φιλοξενίας και εκπαίδευσης ανήλικων Αφγανών δημιουργείται πρόβλημα. Το Κέντρο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας και η Σχολή στο υπουργείο Εσωτερικών και προηγείται η χρήση ως Κέντρου Παιδικής Μέριμνας.
Τώρα η δημοτική αρχή ...αναγκαστικά θα χρειαστεί και πάλι τμήμα των εγκαταστάσεων του Κέντρου και όπως σημειώνει ο δήμαρχος δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει και η λύση για τη διαμονή των σπουδαστών, της μίσθωσης σπιτιών στην πόλη, κάτι που θα βοηθήσει και την τοπική οικονομία περαιτέρω.
Ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για τη Σχολή με συμβάσεις, αφού το καθαρά αστυνομικό κομμάτι της εκπαίδευσης το αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ.

Οδεύει προς δημοπράτηση η επέκταση του ξενοδοχείου
Για το έργο της επέκτασης του ξενοδοχείου λαϊκής βάσης του δήμου, η μελέτη ολοκληρώνεται και η παραλαβή της από το δήμο θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος. Από το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκριθεί ποσό 2 εκ. ευρώ για το έργο και ο στόχος είναι αυτό να δημοπρατηθεί άμεσα. Πρόκειται για ένα ίδιο με το υπάρχον κτίριο με το οποίο θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της στέγασης των σπουδαστών. Στόχος του δήμου έιναι να μετατραπεί σε μόνιμη Σχολή εκπαίδευσης και για την Ελληνική Αστυνομία, να έχει όλο το χρόνο σπουδαστές και όχι για τέσσερις μήνες ή το πολύ οκτώ μήνες το χρόνο όπως συμβαίνει μόνο με τη Δημοτική Αστυνομία. Για μικρό διάστημα η Σχολή φιλοξένησε Ειδικούς Φρουρούς που εκπαιδεύονταν. Η τελευταία ...φουρνιά δημοτικών αστυνομικών αποφοίτησε το περασμένο καλοκαίρι και τα τελευταία τρία χρόνια η Σχολή λειτούργησε τρεις περιόδους με δημοτικούς αστυνομικούς και μια με ειδικούς φρουρούς.
Μια ακόμη εξέλιξη για την Κόνιτσα με την συμβολή και του δήμου, όπως τονίζει ο κ. Εξάρχου, είναι και το έργο προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του κτιρίου που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα
neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: