Χρήστος Κατσούρας: Η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο και πανάρχαιο φαινόμενο.

Ο βουλευτής κ. Κατσούρας παρευρέθη σε εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Σαγιάδας το Σάββατο 23 Ιανουαρίου με θέμα "Οι μετανάστες στη Θεσπρωτία".

Ο κ. Κατσούρας σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και πανάρχαιο. Δε θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει γιατί η κινητήρια δύναμη που το δημιουργεί είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ζήσει καλύτερα. Αυτή η ανάγκη τον οδηγεί να αναζητήσει νέους δρόμους προς κοινωνίες καλύτερες, καλύτερες με βάση όχι κριτήρια γονιδιακά ή φυλετικά αλλά το επίπεδο οργάνωσής τους.
Μέρος αυτού του επιπέδου οργάνωσης αποτελεί όχι απλώς η «ενσωμάτωση» των μεταναστών στις χώρες υποδοχής (όπως αναφερόταν στο σύνθημα της ημερίδας) αλλά η κοινωνική τους ένταξη στον τόπο διαμονής τους. Αυτή η ένταξη θα άρει αποκλεισμούς σε κοινωνικά αγαθά, όπως της παιδείας και της υγείας.
Μέρος της προσπάθειας, για καλύτερη οργάνωση της κοινωνίας μας, αποτελεί και η περιφερειακή αποκέντρωση του κράτους με το πρόγραμμα Καλλικράτης. Αυτή η οργάνωση κινδυνεύει σήμερα από δύο φαινόμενα που «χτυπούν» ιστορικά κάθε φορά την προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στις κοινωνίες που ζούνε. Τη βαθιά οικονομική κρίση και την έξαρση της παράνομης μετανάστευσης που αν δεν περιοριστεί θα δημιουργήσει μεγάλο κίνδυνο, ενώ το κοινωνικό της κόστος θα το πληρώσουν κύρια οι μετανάστες που ήδη κατοικούν στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: