Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα εβραϊκά μνημεία

Πολύ σημαντική κίνηση τονίζει ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ

Την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την υποχρέωση για τη διαφύλαξη όλων των εβραϊκών μνημείων στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου και του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης μας ανέλαβε η κυβέρνηση, μετά από δηλώσεις του υπουργού Άμυνας.
Ο κ. Ε. Βενιζέλος εξέφρασε την βαθιά λύπη της ελληνικής κυβέρνησης, για τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγήςστα Χανιά, η οποία πυρπολήθηκε δύο φορές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τις προηγούμενες μέρες, κατά την τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και την δολοφονία των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς Ναζί, ενώ στην ίδια τελετή ανακοίνωσε ότι «...η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση για την αποκατάσταση των ζημιών και για τη διαφύλαξη τόσο του συγκεκριμένου μνημείου όσο και όλων των εβραϊκών μνημείων στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Αλί Γιάχα, κατά την ομιλία του υπογράμμισε την κατ' επανάληψη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου των Ιωαννίνων και τις δύο εμπρηστικές επιθέσεις στη συναγωγή των Χανίων, ενώ πρόσθεσε ότι «σε κάποιους κύκλους, ο αντισημιτισμός έχει μεταλλαχθεί σε μια νέα δήθεν πολιτικά ορθή απόρριψη του Ισραήλ» χαρακτηρίζοντας τον αντισημιτισμό ως ένα υπαρκτό φαινόμενο.
Πολύ σημαντική δήλωση
Ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας των Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, μιλώντας στους «Ν.Α.» για τη δήλωση του υπουργού Άμυνας, τόνισε πως αποτελεί μια πολύ σημαντική δήλωση γιατί, όπως είπε, είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να προστατεύει τους ιερούς χώρους και τα μνημεία, ανεξαρτήτως αν αυτά είναι χριστιανικά ή εβραϊκά. Πρόσθεσε δε πως είναι πρώτη ουσιαστικά θετική αντίδραση της πολιτείας στα φαινόμενα του αντισημιτισμού, αφού όμως χρειάστηκαν να γίνουν τέσσερις επιθέσεις μέσα σε ένα χρόνο στα Γιάννινα και δύο εμπρησμοί στην ίδια συναγωγή στα Χανιά, για να υπάρξει επιτέλους μια δέσμευση από το κράτος. Ταυτόχρονα επισήμανε πως η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων δε ζήτησε ποτέ τη συνδρομή κανενός φορέα για να αποκαταστήσει τις ζημίες στους τάφους και τα μνημεία, δέχτηκε όμως την οικιοθελή προσφορά του ιδρύματος Γκανή αλλά και της Ν.Α.Ι., όταν πριν από μερικά χρόνια είχαν σημειωθεί ανάλογοι βανδαλισμοί
Οι πολίτες πρωτοστάτησαν
Αξίζει να θυμίσουμε ότι μετά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις που δέχτηκε το εβραϊκό νεκροταφείο στην πόλη μας συστάθηκε μια πρωτοβουλία πολιτών σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων των Γιαννιωτών για την προστασία αυτού του μνημείου. Οι τέσσερις αυτές επιθέσει που σημειώθηκαν μέσα στο 2009, ενεργοποίησαν μια ομάδα συμπολιτών μας οι οποίοι κορύφωσαν την προσπάθειά τους αυτή στις 18 Δεκεμβρίου με πολλούς Γιαννιώτες να σχηματίζουν, έξω ακριβώς από το εβραϊκό νεκροταφείο, μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά της βίας και του ρατσισμού. Ήταν μια προσπάθεια που δεν έγινε με σκοπό να περιφρουρηθεί το μνημείο αυτό καθ' αυτό, αλλά η ιστορία μιας πόλης η οποία, ήταν διαχρονικά πολυπολιτισμική και που σέβεται τους κατοίκους της ανεξάρτητα από κόμματα, εντάξεις, θρησκείες ή άλλες αντιλήψεις
neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: