Barclays: Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις.

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα βγει από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, ούτε καν θα της επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντούν στα κάθε είδους καταστροφολογικά σενάρια των τελευταίων ημερών οι οικονομολόγοι της Barclays Capital. Βέβαια, μελέτη του επενδυτικού οίκου επισημαίνει ότι... κατά πάσα πιθανότητα, η χώρα θα περάσει από το άρθρο 126(8) της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος στο άρθρο 126(9) το Φεβρουάριο. Κάτω από το άρθρο αυτό, η επιβολή κυρώσεων είναι πιθανή...

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε βρεθεί κοντά στις κυρώσεις και το 2005, όμως, τελικά τις απέφυγε, παρότι δεν έδειξε διατηρήσιμη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων της.
Όμως, η Barclays Capital εκτιμά πως με την προϋπόθεση ότι η Κομισιόν θα θεωρήσει το ΠΣΑ λογικό, τότε δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για την επιβολή κυρώσεων (αν και η τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό θα επιφέρει άλλες συνέπειες).
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ ή χρεοκοπίας της χώρας, ο οίκος τονίζει πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν αποδεκτή από τους Ευρωπαίους εταίρους. «Το οικοδόμημα του ευρώ είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Είναι απίθανο οι πολιτικοί θεμελιωτές του να το αφήσουν να καταρρεύσει: Η χρεοκοπία μιας περιφερειακής οικονομίας θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε ανάλογα προβλήματα και σε άλλες ευάλωτες χώρες και για αυτό κρίνεται απίθανη, αφού τα μέλη της Ευρωζώνης θα σπεύσουν στη διάσωση της Ελλάδας», γράφει η Barclays.

greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: