Η ελληνορθόδοξη κληρονομιά της Πόλης

Έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, για 53 εκκλησίες που λειτούργησαν στα οθωμανικά χρόνια

H ελληνορθόδοξη κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύεται μέσα από μια έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, στην οδό Ιστικλάλ, στην Πόλη.
Τα εκθέματα είναι φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, για 53 εκκλησίες που λειτούργησαν στα οθωμανικά χρόνια και ανάγονται στους αιώνες πριν από τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ (19ος αι.).
Οι εκκλησίες, ορθογώνιες βασιλικές, βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της Πόλης, του Πέραν και των ακτών του Βοσπόρου, και εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα σε σύγχρονα κτίρια. Τα ισάριθμα ταμπλό, πέρα από το φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζουν και επεξηγηματικά σχόλια (αρχιτεκτονική, ιστορία κ.λπ.), στην αγγλική, την ελληνική και την τουρκική.
Ενώ σε πέντε γλώσσες
(επιπλέον ρωσικά και ρουμανικά) έχουν τυπωθεί τα φυλλάδια της έκθεσης (έως 21 Φεβρουαρίου), την οποία επιμελήθηκε ο Τούρκος βυζαντινολόγος δρ Ζαφέρ Καρατζά.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρουσία εκατοντάδων προσκεκλημένων, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το πρόγραμμα της οποίας μόλις άρχισε. Από τις 25 Μαρτίου, το Σισμανόγλειο θα φιλοξενήσει τις «Αναστάσεις» του Κώστα Τσόκλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: