Η Δωδώνη διεκδικεί δυο μουσεία

Εικονικής πραγματικότητας και έκθεσης ευρημάτων

Η δημιουργία μουσείου για να εκτίθενται τα πλούσια ευρήματα που έρχονται στο φως από τις ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και μουσείου εικονικής πραγματικότητας, αποτελούν μεγάλους στόχους του δήμου Δωδώνης, παράλληλα με την προσπάθεια για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στο αρχαίο θέατρο, ώστε να ανοίξει και πάλι για παραστάσεις και εκδηλώσεις και κυρίως να αναδειχθεί, αν και σε αυτό το θέμα υπάρχει στασιμότητα τους τελευταίους μήνες.
Το περασμένο Σάββατο παρουσιάστηκαν από το δήμο οι δυο μελέτες για τα μουσεία
και οι εξελίξεις σε ότι αφορά την προώθηση της υλοποίησης.

Θετικές οι προοπτικές για το ένα κτίριο
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από το δήμαρχο Γιάννη Μπούκα για το μεν μουσείο εικονικής πραγματικής η μελέτη προβλέπει κτίριο 250 τ.μ και για την υλοποίηση του έργου υπάρχει η καταρχήν θετική στάση της αρμόδιας ΙΒ΄ Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων που είναι και η σημαντικότερη, πριν ζητηθεί από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν άδειες και εγκρίσεις.
Η χρηματοδότηση του έργου αυτού, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, επιχειρείται από το δήμο να ενταχθεί στο πρόγραμμα INTERREG 3.

Πιο δύσκολο το ... κανονικό μουσείο
Για το άλλο μουσείο, το οποίο ο δήμος επιδιώκει να ανεγερθεί, τα πράγματα φαίνονται πιο δύσκολα, αφού χρειάζεται η καταρχήν θετική άποψη όχι μόνο της αρμόδιας εφορείας Αρχαιοτήτων, αλλά του ιδίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια ανταπόκριση στο αίτημα, αλλά ο δήμος δεν θα σταματήσει να προωθεί το έργο. Η μελέτη προβλέπει κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, όπως επιβάλλει το ΚΑΣ, εμβαδού 1.500 τετραγωνικών μέτρων, δίπλα σε αυτό της εικονικής πραγματικότητας και σε απόσταση 600-700 μέτρων ανάντη του αρχαίου θεάτρου.
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,8 εκ. ευρώ. Η χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, εφόσον βέβαια υπάρξει υιοθέτηση του αιτήματος από το υπουργείο Πολιτισμού και η ένταξη στο ΕΣΠΑ αποτελεί την καλύτερη λύση. Υπάρχουν, όπως σημειώνει ο δήμαρχος και οι ομογενείς της Αμερικής οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα συνδράμουν οικονομικά την όλη προσπάθεια.
Σε αυτό το μουσείο μπορεί να γίνεται μόνο έκθεση νέων ευρημάτων τα οποία μετά μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα, όμως στο αίτημα του δήμου είναι να ...επιστρέψουν και παλιά εκθέματα από άλλα μουσεία.

Στασιμότητα για το αρχαίο θέατρο
Και για τα δυο κτίρια των μουσείων ο κ. Μπούκας ευελπιστεί ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη. Όμως προβληματισμός συνεχίζει να υπάρχει για την τύχη του μεγάλου έργου της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου. Με το τέλος του 2009 και του Γ΄ΚΠΣ ολοκληρώθηκε και τυπικά το πιλοτικό έργο (αποκατάσταση των φθαρμένων εδωλίων με ειδικό κονίαμα) σε τμήμα της κερκίδας του κάτω διαζώματος και πλέον ο καιρός περνάει και δεν προχωρά η ένταξη του μεγάλου έργου στο ΕΣΠΑ, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση με δυο υπουργούς Πολιτισμού, τον Μιχάλη Λιάπη και τον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη σαμαρά, σε επισκέψεις που έκαναν στη Δωδώνη.
Και δεν υπάρχει πρόοδος εδώ και πολύ καιρό, αφού το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την προηγούμενη σύνθεση του (πλέον έχει αλλάξει σε πολλά μέλη και φυσικά πρόεδρο) δεν πραγματοποίησε μέσα στο 2009, όπως υπόσχονταν, την αυτοψία στο θέατρο για να διαπιστωθεί η ορθότητα η μη της πιλοτικής εφαρμογής της μελέτης που το ίδιο είχε εγκρίνει.
Πολλοί, και ο δήμος Δωδώνης, τάσσονται κατά αυτής της παρέμβασης με το κονίαμα, υποστηρίζοντας ότι το θέατρο... τσιμεντοποιείται, προτείνοντας τη χρήση μαρμάρου από την περιοχή της Δωδώνης ως υλικό που θα αντικαταστήσει τα φθαρμένα από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες εδώλια, αλλά μέχρι τώρα απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Χάνεται και αυτή η χρονιά...
Αυτή η καθυστέρηση στην έλευση του ΚΑΣ και στην απόφαση για συνέχιση με αυτή την μελέτη της αναστήλωσης ή με άλλο τρόπο, δυστυχώς σημαίνει μια ακόμη χρονιά με κλειστό το θέατρο, όπως εκτιμά ο δήμαρχος.
Και άμεσα να γίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για τις εγκρίσεις, τη δημοπράτηση και την εγκατάσταση αναδόχου και την έναρξη εργασιών και οι θερινοί μήνες που επιτρέπουν να εκτελεστεί το έργο, θα παρέλθουν...
Ο κ. Μπούκας δεν έχει λάβει κάποια απάντηση από το υπουργείο Πολιτισμού σε σχετικό υπόμνημα που απέστειλε προ δυο μηνών περίπου, ούτε και έχει προγραμματιστεί η σύσκεψη με τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο με πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο βουλευτής Μιχάλης Παντούλας.
Αν άμεσα δεν υπάρξουν εξελίξεις ο δήμος θα ασκήσει πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για να δοθούν απαντήσεις για το μεγάλο αυτό έργο και συνολικά για όσα αφορούν τις παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο

neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: