Σκληρή κόντρα για τα χρέη της Περιφέρειας Ηπείρου!

Δ. Πανοζάχου – Δ. Γεωργακοπούλου-Συστάσεις κάνει ο πρώην, αυτοκριτική ζητά η νυν

Αφορμή να ξεσπάσει σκληρή κόντρα με τον πρώην Περιφερειάρχη Δημήτρη Πανοζάχο, αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της νυν Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρας Γεωργακοπούλου περί κακής διαχείρισης από μέρους του των πόρων του Αναπτυξιακού Νόμου και περί υπέρογκων χρεών προς Ηπειρώτες επενδυτές, που κληρονόμησε από την προηγούμενη ηγεσία της Περιφέρειας...

Έτσι ο πρώην Περιφερειάρχης σε χθεσινή εκτενή ανακοίνωσή του εξαπολύει επίθεση εναντίον της κ. Γεωργακοπούλου, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες εκ μέρους της όσον αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ την προκαλεί και σε δημόσιο διάλογο για τα οικονομικά της Περιφέρειας. Η κ. Γεωργακοπούλου από την πλευρά της συνιστά στον κ. Πανοζάχο να αφήσει κατά μέρος τις συστάσεις και να κάνει πρώτα αυτοκριτική!
Σχολιάζοντας τα όσα του καταλόγισε η νυν Περιφερειάρχης, ο Δ. Πανοζάχος στην χθεσινή του ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η κ. Γεωργακοπούλου είναι να «δικαιολογήσει την τροποποίηση του καλύτερου αναπτυξιακού νόμου που γνώρισε ποτέ η Ήπειρος και την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ από το οποίο το 80% των πόρων θα διοχετεύονταν στην ελληνική περιφέρεια».
Αντί να απαντήσει σε αυτά, τα καίρια και ουσιαστικά για την Ήπειρο θέματα, επέλεξε, όπως τονίζει, να καταφύγει σε ανακρίβειες. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Πανοζάχο η αντικαταστάτης του «αναφέρεται σε υποχρεώσεις του παρελθόντος χωρίς να διευκρινίζει αν νομίμως έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια ή όχι».
Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «όλοι οι συναλλασσόμενοι με το δημόσιο αλλά και οι δημόσιοι λειτουργοί γνωρίζουν ότι κανέναν δημόσιο έργο δεν μπορεί να δημοπρατηθεί και να υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο από μια «περιφέρεια» αν δεν είναι εγγεγραμμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό ισχύει και για τα δημόσια έργα και τις ιδιωτικές επενδύσεις που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο».
Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο πρώην Περιφερειάρχης συνιστά στη Γ.Γ «να αναζητήσει στα αρχεία της Περιφέρειας Ηπείρου πως είχαν δρομολογηθεί αλλά και υλοποιούνταν έως την ημέρα των εθνικών εκλογών όλα όσα καταγγέλλει», ενώ παράλληλα δηλώνει πρόθυμος να αποδεχθεί πρόσκληση της κ. Γωργακοπούλου για δημόσιο διάλογο που θα έχει ως θέμα τα οικονομικά της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Άμεση υπήρξε η απάντηση της κ. Γεωργακοπούλου στην κριτική που της άσκησε ο Προκάτοχός της. Η Περιφερειάρχης στην ανακοίνωσή της συνιστά στον Δ. Πανοζάχο να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του και σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι «ο κακός προγραμματισμός και σχεδιασμός πέντε και πλέον ετών δεν διορθώνεται σε δύο μήνες».
Αναφερόμενη στα χρέη που κληρονόμησε, τονίζει ότι αυτά «συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από την μη ορθολογική και άμεση αντιμετώπισή τους μεταθέτοντας το πρόβλημα». Η κ. Γεωργακοπούλου καταλήγει επαναλαμβάνοντας ότι τα 13 εκατ. ευρώ των οφειλών μόνο από τον Aναπτυξιακό Nόμο αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαχείρισης των πόρων που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου.


proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: