«Προίκα» στους δήμους ενόψει Καλλικράτη

Το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να δώσει επιπλέον 100 εκ. ευρώ στους ΟΤΑ με στόχο να κάμψει και τις τελευταίες αντιδράσεις λίγο πριν τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση

Με 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σχεδιάζει να «προικοδοτήσει» τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να κάμψει και τις τελευταίες αντιδράσεις για το σχέδιο «Καλλικράτης».
Η κυβέρνηση επιδιώκει την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης στις εκλογές της αυτοδιοίκησης το Νοέμβριο του 2010, ωστόσο για τους αιρετούς παραμένουν τα «αγκάθια» των οικονομικών και του χωροταξικού σχεδιασμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση του Γιάννη Ραγκούση έχει ήδη στείλει την πρώτη δόση του Ιανουαρίου από τα δωδεκατημόρια του 2010, ύφους 204 εκ. ευρώ


Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ήδη εκταμιευθεί από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και θα δοθούν σύντομα στους δήμους ακόμη 213,9 εκ ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων προηγούμενων χρόνων ύψους 1,711 δις ευρώ που είχαν συμφωνηθεί το 2007 μεταξύ των τότε υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και των δημάρχων. Η συμφωνία προέβλεπε αυτά τα χρήματα να δοθούν σε οκτώ ετήσιες δόσεις των 213,9 εκ. ευρώ, ωστόσο μέχρι σήμερα είχε δοθεί μόνο η πρώτη από αυτές.
Επιπλέον, βρίσκονται ήδη στο στάδιο της εκταμίευσης 240 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που πρόκειται να δοθούν το επόμενο διάστημα στους δήμους.
Σύντομα ο νέος «χάρτης»
Στο μεταξύ, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, μετά το συνέδριο της ΕΝΑΕ την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση τους νέους χάρτες του «Καλλικράτη» ώστε να τεθούν προς διαβούλευση.
Ο δήμαρχος Τρικάλων Μιχάλης Ταμήλος σημείωσε πως απαιτείται συνεργασία και γρήγορες διαδικασίες από όλους, για να γίνει εφικτή η διοικητική μεταρρύθμιση έως τον Νοέμβριο.
«Θεωρώ ότι όλα τα σενάρια πρέπει να είναι ανοιχτά από την πλευρά της αυτοδιοίκησης ακόμη και το θέμα που αφορά στις κοινότητες, καθώς επίσης και τα τοπικά συμβούλια να μπορούν να αποφασίσουν για το που θέλουν να πάνε. Με ειλικρινή σχέση και συνεργασία της κυβέρνησης και των αιρετών θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Αν συνοδευθούν και από χρηματοδότηση, τότε θα καταφέρουμε την "επανάσταση" στην τοπική αυτοδιοίκηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στα στενά χρονικά περιθώρια μέχρι τον Νοέμβριο του 2010.
«Αν προχωρήσει γρήγορα το χωροταξικό και δεν εμπλακεί το θέμα της ψήφου των μεταναστών ώστε να χρειάζονται νέοι εκλογικοί κατάλογοι, υπάρχει χρόνος», σημείωσε.
Για τους νέους δήμους, οι αιρετοί επιδιώκουν την οικονομική αυτοτέλεια μέσα από την καταβολή μέρους του ΦΠΑ αλλά και των Τελών Ακίνητης Περιουσίας.
Οι κίνδυνοι
Σε ματαίωση του όλου εγχειρήματος, σε περίοδο που υπάρχουν οι συνθήκες και δυνατότητες για τέτοιες τομές, θα οδηγούσε ενδεχόμενη αναβολή εφαρμογής του σχεδίου διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», τόνισε εξάλλου στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος.
Μιλώντας, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ, ο υφυπουργός ζήτησε την ενεργό βοήθεια και συναίνεση όλων των πτερύγων για να προχωρήσει η προσπάθεια. Από την πτέρυγα της ΝΔ οι επερωτώντες βουλευτές Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Αθανάσιος Νάκος, Μάριος Σαλμάς, Μαργαρίτης Τζίμας, Αθανάσιος Μπούρας και Θεόδωρος Καράογλου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον σχεδιασμό και τις μελέτες που έχουν γίνει, οι οποίες κατά τους ίδιους δεν έλαβαν υπόψη τις κοινοτικές κατευθύνσεις.
Για «προχειρότητα, που διακατέχει το εγχείρημα» και «οδυνηρές επιπτώσεις» με μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων των περιφερειών από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του 2014, έκανε λόγο ο κ. Μουσουρούλης, σε «κοπτοραπτική εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών» στο θέμα του αριθμού των νέων δήμων, αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης.
Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, είπε ότι η ΝΔ αντιστάθηκε σε όλες τις μεταρρυθμίσεις από την εισαγωγή της αιρετής νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ως τον «Καποδίστρια», αλλά και τη δημιουργία των ΚΕΠ. Κατά τον υφυπουργό, το θέμα είναι ώριμο και έχει συμφωνήσει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, αλλά και η ΕΝΑΕ, «γεγονός που συνιστά μεγάλη πολιτική και θεσμική συμφωνία, η οποία δεν επιτρέπει ματαίωση του εγχειρήματος».
Στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης απάντησε ότι υπήρξαν συγκεκριμένες σκέψεις και προδιαγραφές. Συμπλήρωσε δε, ότι οι φόβοι για μικροκομματικά κριτήρια στον ορισμό των νέων δήμων θα διασκεδαστούν στην πράξη από τα κριτήρια αξιοκρατίας, που θα προκριθούν. Κλείνοντας ο υφυπουργός επαναβεβαίωσε ότι μετά το τέλος της διαβούλευσης θα εμπλουτιστεί το σχέδιο με θέματα για τους πόρους και τις αρμοδιότητες και κάλεσε την αντιπολίτευση να βρεθεί κοινός τόπος συναίνεσης. anex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: