Τα Γιάννινα στην ψηφιακή εποχή

Εγκαινιάστηκε το ασύρματο δίκτυο και μερικές εφαρμογές, ενώ ακολουθούν κι άλλες.

Την ψηφιακή εποχή καλωσόρισαν επίσημα τα Γιάννινα σήμερα, με την ημερίδα που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο με θέμα «Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Τα Γιάννινα ως μέλος της πρώτης Ελληνικής Διαδημοτικής Τηλεπικοινωνιακής Εταιρείας συμμετέχουν στη CitiesNet σε μια προσπάθεια να αναπτυχτούν ψηφιακά και να προσφέρουν ευρυζωνικές υπηρεσίες στους δημότες τους
Σήμερα εγκαινιάστηκε το ασύρματο δίκτυο στο οποίο οι Γιαννιώτες μπορούν να συνδεθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ αναμένονται κι άλλες εφαρμογές, με κύρια, τη λειτουργία του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών το οποίο έχει μεν ολοκληρωθεί σε ότι αφορά τις υποδομές, δεν έχει όμως ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Οι νέες υπηρεσίες
Τα έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της νέας ψηφιακής εποχής στην οποία μπαίνει ο δήμος Ιωαννιτών είναι, εκτός του ασύρματου δικτύου, η ψηφιακή καταγραφή και παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων και καλλιτεχνικών έργων 700 Ηπειρωτών δημιουργών στα Ελληνικά και Αγγλικά, με την ονομασία Γιάννενα και Σύγχρονη Δημιουργία. Στο σύστημα οργανώνονται εικονικές εκθέσεις και διάφορα «ηλεκτρονικά πολιτιστικά δρώμενα.».
Επίσης η ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση υλικού που αφορά στην πολιτισμική κληρονομιά της Ηπείρου. Περιλαμβάνει 2500 φωτογραφίες (Εθνικοί Ευεργέτες, παραδοσιακές, διατηρητέες οικίες και κτίσματα Ηπείρου, γεφύρια και λευκώματα), 760 βιβλία από διάφορες συλλογές, 400 μουσειακά αντικείμενα από τα Μουσείο Φώτη Ραπακούση και 100 τεκμήρια διαφόρων ειδών.
Το υλικό είναι προσβάσιμο μέσω του Διαδικτύου από το portal της Περιφέρειας Ηπείρου που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ονομάζεται Ηπειρωτική Ψηφίδα.
Μια ακόμη εφαρμογή είναι και το Παράθυρο στους Θρύλους των Ιωαννίνων που αποτελεί συλλογή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση εκθεμάτων από τις συλλογές του Δημοτικού Μουσείου (Ελληνικό, Τουρκικό, Εβραϊκό στοιχείο), και της Δημοτικής Πινακοθήκης (συλλογές 50 Μεταβυζαντινών εικόνων, 80 έργων χαρακτικής,140 σχεδίων-υδατογραφιών, 350 πινάκων ζωγραφικής).
Επίσης ψηφιοποιήθηκε το αρχείο αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου από το 1913. Συνολικά έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι στιγμής 42.000 σελίδες αποφάσεων μέχρι το έτος 1991.
Εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών, η ΕΝΟΙΑ όπως ονομάζεται, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για μια σειρά πιστοποιητικών αλλά και να υποβάλλουν αιτήματα γι αδιάφορα θέματα που στους απασχολούν.
Τέλος προσφέρεται τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης η δυνατότητα μιας ηλεκτρονικής ξενάγησης στην πόλη, μέσω της εφαρμογής Xenagos, στην οποία έχουν καταγραφεί τα αξιοθέατα και τα μνημεία των Ιωαννίνων.

Μελλοντικές εφαρμογές
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της e-Trikala α.ε. κ. Οδυσσέας Ράπτης η χθεσινή ημερίδα ήταν μόνο η αρχή, καθώς εκτός των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν υπάρχουν κι άλλες οι οποίες θα ακολουθήσουν, ενώ και το μητροπολιτικό δίκτυο το οποίο έχει εγκατασταθεί και το οποίο προορίζεται να διασυνδέσει δημοσιές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλα σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος, βρίσκεται ακόμα σε αχρηστία. Μερικές από τις νέες εφαρμογές είναι ένα σύστημα διαχείρισης των μεταφορών, ένα σύστημα ιατρικών μετρήσεων και ένα ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

Τα σημεία του ασύρματου δικτύου
Μέχρι στιγμής ο δήμος έχει εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία συνολικά πέντε ασύρματα δίκτυα που απλώνονται στην πόλη των Ιωαννίνων. Το πρώτο χρονικά δίκτυο εγκαταστάθηκε στην Κεντρική πλατεία, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στο Πάρκο Κάτσαρη - Αρχ. Μακαρίου, στην πλατεία Μαβίλη, στο πάρκο Λιθαρίτσια - Δημαρχείο και στις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Βηλαρά αλλά και στη δημοτική Πινακοθήκη.

Άνοιγμα στη λεωφόρο της επικοινωνίας
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε έλαβαν μέρος Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δημάρχων από τις 11 πόλεις-πρωτεύουσες Νομών της Κεντρικής Ελλάδος που συμμετέχουν στη CitiesNet, ενώ συμμετείχαν σ' αυτή και Δήμαρχοι από το Νομό Ιωαννίνων και άλλων Νομών της χώρας, αλλά και ο νομάρχης Ιωαννίνων.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Νικ. Γκόντας, αναφερόμενος στο έργο της CitiesNet, στην οποία συμμετέχει ο Δήμος, το χαρακτήρισε «άνοιγμα στη λεωφόρο της επικοινωνίας» στο οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει από την πρώτη στιγμή. «Αν η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ σήμερα, η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ και η Ε65 αύριο βοηθούν στην αποτίναξη του ζυγού της απομόνωσης, τότε η κοινωνία της πληροφορίας είναι ένα τεράστιο άλμα προς το μέλλον. Σ' αυτό το μέλλον δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μείνει πίσω κι εμείς το αποδεικνύουμε εμπράκτως με τη συμμετοχή μας στην εταιρεία της οποία εμπνευστής ήταν ο Δήμαρχος Τρικαίων κ. Μιχ. Ταμήλος», είπε ο κ Γκόντας.

Στόχος η συμμετοχή και μικρότερων δήμων
Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της CitiesNet και Δήμαρχος Τρικαίων κ. Μιχ. Ταμήλος, αναφέρθηκε στους λόγους που ανάγκασαν αυτή τη διαδημοτική συνεργασία, της οποίας τα αγαθά θα προσφέρονται στους πολίτες από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και τον κάτοικο του πιο απομακρυσμένου Δημοτικού Διαμερίσματος. «Σε πρώτη φάση στα Τεχνολογικά προϊόντα θα συμμετέχουμε οι πολίτες Δήμων πρωτευουσών και πολύ σύντομα θα συμμετέχουν και οι μικρότεροι Δήμοι» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ταμήλος.
Από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών, μιλώντας για τις νέες τεχνολογίες, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Άννα Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Δήμου στην υλοποίηση προγράμματος στον Τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και στη συνεργασία της πόλης μας, σε επίπεδο παράλληλων δράσεων, με Περιφέρειες της Ευρώπης
neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: