Υπό κατάργηση το τμήμα Οπτικής Οπτομετρίας στο ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

Επτά τμήματα ΤΕΙ και τέσσερα ΑΕΙ δεν θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των φετινών εξετάσεων, που θα εκδοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.

Δεν θα λειτουργούν εφεξής όσες από τις ανώτατες σχολές αδυνατούν να προσελκύουν νέους φοιτητές. Είναι τα τμήματα που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου μελετά το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν, καθώς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
Πρόκειται για το Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Ακτινολογίας-Ραδιολογίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου:

Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ηλεκτρονικής και Οπτικής Οπτομετρίας. Επίσης το τμήμα Τεχνολογίας Υλικών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και το τμήμα Γραφιστικής στο ΤΕΙ Σερρών.
Οσον αφορά τα ΑΕΙ, πρόκειται για δύο τμήματα αρχιτεκτονικής στα πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας, ένα τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ένα τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Όπως δήλωσε στην «Κ.Ε.» συνεργάτης της υπουργού Παιδείας, αναμένονται για λίγες ημέρες ακόμη οι προτάσεις των ιδρυμάτων και, εάν δεν είναι επαρκείς οι υποδομές τους, τα έντεκα αυτά τμήματα δεν θα λειτουργήσουν.
Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να μην ιδρυθεί ούτε ένα νέο τμήμα εφόσον δεν θα έχει εξασφαλιστεί πλήρης υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Συγχρόνως, μελετά να εφαρμόσει ένα είδος σχεδίου «Καλλικράτης» και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε μέσα σε ένα τρίμηνο να υπάρχει καταγραφή όλων των τμημάτων σ' ολόκληρη τη χώρα και να αρχίσει η μελέτη που θα καταλήξει σε συγχωνεύσεις, μετονομασίες, αλλαγές γνωστικών αντικειμένων, ακόμη και καταργήσεις εκείνων που δεν προσελκύουν φοιτητές.
Ενα μέτρο προς την πιο ορθολογική κατανομή του φοιτητικού πληθυσμού θα είναι και ο περιορισμός των μετεγγραφών σταδιακά, που ενδεχομένως θα φτάσει ακόμη και στην κατάργησή τους στο τέλος της τετραετίας, για πολλές από τις κατηγορίες των πολιτών που περιλαμβάνονται σήμερα στον σχετικό νόμο.
Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε τα τελευταία χρόνια ότι οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι κάνουν ευρύτατη χρήση του δικαιώματος μετεγγραφής, χωρίς περιορισμό. Τα παιδιά αυτών των οικογενειών επιλέγουν και δηλώνουν τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων που έχουν χαμηλότερη βάση εισαγωγής και έτσι εισάγονται ευκολότερα.
Αμέσως μετά την εγγραφή τους, ζητούν μετεγγραφή σε κεντρικότερα πανεπιστήμια. Το αποτέλεσμα είναι να αδειάζουν ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Δεν άλλαξαν ξαφνικά τα δημογραφικά δεδομένα στην Ελλάδα» επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Απλώς, τα παιδιά των τριτέκνων εφάρμοσαν τον νόμο, με αποτέλεσμα να αδειάζει το πανεπιστήμιό μας.
»Ετσι, στους 130 εισακτέους ενός τμήματός μας υπήρξε διαρροή 70% προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από φοιτητές που προήρχοντο όλοι από τη Β. Ελλάδα».
Στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, πάντως, δήλωσε ότι δεν θα καταργηθούν οι διατάξεις που διευκολύνουν διάφορες κοινωνικές τάξεις, όπως είναι τα παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων, πριν δοθούν ουσιαστικά κίνητρα ώστε να παραμένουν και να σπουδάζουν εκεί όπου επιτυγχάνουν.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: