Ξεκίνησε η καταγραφή και ψηφιοποίηση των κλεμμένων εικόνων

Αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Νομαρχίας Ιωαννίνων πάνω από 400 εικόνες μεγάλης αξίας

Η νομαρχία Ιωαννίνων άρχισε σιγά σιγά να υλοποιεί τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες στο Τσεπέλοβο, με αφορμή το μπαράζ των κλοπών στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Ζαγορίου, αναρτώντας στην ιστοσελίδα της αρκετές φωτογραφίες από δύο ναούς από τους οποίους έχουν κλαπεί πολλές εικόνες.
Τη σύσκεψη αυτή είχαν προκαλέσει οι κάτοικοι του Κουκουλίου και είχε πραγματοποιηθεί παρουσία του Νομάρχη Αλέξανδορυ Καχριμάνη, του δημάρχου Τύμφης κ. Γιώργου Σουκουβέλου, του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων κ. Θεοχάρη Αγόρη , καθώς και εκπροσώπων της εκκλησίας αλλά και της εφορίας βυζαντινών μνημείων. Εκεί είχε αποφασιστεί, μεταξύ άλλων η άμεση καταγραφή και ψηφιοποίηση των εικόνων που εκλάπησαν αλλά και αυτών που έχουν μείνει έτσι ώστε να καταγραφούν πια με ακρίβεια πόσες ακριβώς είναι.

Οι δύο πρώτοι ναοί
Έτσι η Νομαρχία ξεκίνησε ήδη την προσπάθεια αυτή, αναρτώντας στην ιστοσελίδα της (http://www.nomioan.gr/stolen_photos.asp ) φωτογραφίες κλεμμένων αντικειμένων πολιτιστικών θησαυρών του νομού και ζητώντας από οποιονδήποτε μπορεί να γνωρίζει κάτι γι' αυτές να επικοινωνήσει αμέσως με την αρμόδια υπηρεσία της στο τηλέφωνο 2651364209 ή στο email nomarxis@nomioan.gr . Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Οι δύο πρώτοι ναοί στους οποίους προχώρησε η καταγραφή και η ψηφιοποίηση των εικόνων και των υπόλοιπων πολύτιμων αντικειμένων είναι αυτοί της Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βισικού στη Καλουτά και του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 16 κλεμμένες εικόνες από των πρώτο ναό, ενώ σε αυτόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κουκούλι, όπου έχει λεηλατηθεί πολλές φορές και έχει υποστεί πολλά χτυπήματα από τους ιερόσυλους έχουν καταγραφεί συνολικά 95 κλαπέντα αντικείμενα από βημόθυρα, εικόνες νάρθηκα και κειμήλια του ναού, μέχρι επιστύλια, σκεύη, τέμπλα και Δεσποτικές - εικόνες προσκύνησης.

300 εικόνες αναζητούν στέγη
Εκτός όμως από τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από τους δύο αυτούς ναούς και τα οποία αναζητούνται, η νομαρχία έχει δημιουργήσει και μία ακόμη κατηγορία (http://www.nomioan.gr/stolen_found.asp ) στην ιστοσελίδα της στην οποία έχει αναρτήσει εικόνες ή αντικείμενα τα οποία έχουν βρεθεί αλλά δε είναι γνωστό από έχουν κλαπεί. Πρόκειται κυρίως για εικόνες αλλά και για άλλα αντικείμενα προϊόντα αγγειοπλαστικής. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ έχουν βρεθεί πάνω από 300 εικόνες και διάφορα αντικείμενα, καταγεγραμμένα από το τμήμα αρχαιοκαπηλίας, αναζητούνται ακόμα οι ναοί ή τα μέρη απ' όπου εκλάπησαν.
neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: