Έχει κατακτήσει και τις επτά υψηλότερες κορυφές του πλανήτη!

Έχει κατακτήσει και τις επτά ψηλότερες κορυφές του πλανήτη σε όλες τις ηπείρους, συνδέεται άρρηκτα με το μυθικό βουνό, τον Όλυμπο, που βρίσκεται στην επαρχία Ελασσόνας, αφού αποτελεί το ορόσημο της Ελλάδος αλλά και όλων των ορειβατών.

Ο λόγος, για το Νίκο Μαγκίτση, τον Βολιώτη, διεθνούς φήμης αθλητή βουνού και ορειβάτη.
"Η πορεία μου στο χώρο των βουνών ξεκινά το 1984, στον Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου και το χωριό μου, την Αγριά Πηλίου. Χομπίστας αναρριχητής τότε, με προοπτικές αθλητικής αναρρίχησης, όλα έμοιαζαν προκαθορισμένα. Η εξέλιξη στο χώρο και τον χρόνο με έφεραν στα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας και στις ψηλότερες οροσειρές του πλανήτη", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Μαγκίτσης...

Μας αφηγείται πως όταν ξεκινούσε την αναρρίχηση και την ορειβασία, με φίλους και συναθλητές του, τίποτα δεν προοιώνιζε μια τέτοια πορεία. Πάντα, όμως, κοιτούσε ψηλά, έψαχνε τα μεγάλα βουνά και τις δύσκολες διαδρομές. Τα εύκολα δεν τον προκαλούσαν, "φλέρταρε" με τα δύσκολα και σχεδίαζε τα πρωτοπόρα.
Για την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ, στη "στέγη" του κόσμου, με 8848 μέτρα υψόμετρο, μας λέει πως ήταν μια φυσική εξέλιξη ενός ανθρώπου που έχει αφοσιωθεί στην αναρρίχηση και στον Ιμαλαϊσμό, στα δύσκολα και τα ανεπανάληπτα.

Ο Νίκος Μαγκίτσης μιλά ακόμα και για τη δύναμη ψυχής που χρειάζεται να έχει κάποιος και για το αν αυτή μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες επιλογές, στόχους και κατευθύνσεις της ζωής μας.

"Ο κάθε ορειβάτης- αναφέρει ο διεθνούς φήμης ορειβάτης- είναι ανήσυχο πνεύμα, περίεργη προσωπικότητα από τη φύση του. Για να φτάσει όμως ένας ορειβάτης ψηλά και να σκαρφαλώσει στα δύσκολα πρέπει να έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση, να συμβιβάζεται με τα δύσκολα και τον κίνδυνο, να ζητά πάντα περισσότερα, να βάζει στόχους ψηλούς και να είναι αποφασιστικός και τολμηρός. Η σωματική δύναμη είναι πλεονέκτημα αλλά και προϋπόθεση. Η ψυχική δύναμη, όμως, είναι η αρχή και το τέλος, είναι ότι πιο πολύτιμο έχει ένας ορειβάτης που δεν σταματά στα δύσκολα και ολοκληρώνει τους στόχους του".

Σε μια πολυήμερη ανάβαση, πάνω από τα 7000 μέτρα υψόμετρο, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και σκληρές αναρριχήσεις, το σώμα δεν αρκεί να αντεπεξέλθει. Τότε, η ψυχική δύναμη είναι αυτή που μας οδηγεί να συνεχίζουμε και να φτάσουμε στην κορυφή. Έτσι πρέπει να είμαστε και στη ζωή μας. Καθημερινά συναντούμε δυσκολίες και προβλήματα που θα πρέπει να είμαστε δυνατοί στην ψυχή για να προχωρήσουμε μπροστά.

Πάντως, ο κ. Μαγκίτσης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον Όλυμπο και τι αποτελεί κυρίως γι' αυτόν.

"Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο και το ομορφότερο βουνό της Ελλάδας. Είναι η αφετηρία και σκοπός για κάθε νέο ορειβάτη και αναρριχητή. Όταν ξεκινούσα την ορειβασία και την αναρρίχηση, ήταν το όνειρό μου να φτάσω στην κορυφή του. Έχει ψηλές και απότομες κορφές, μεγάλες ορθοπλαγιές για αναρρίχηση, έντονο και ενδιαφέρον ανάγλυφο. Ο Όλυμπος είναι το μυθικό βουνό και οι θρυλικές διαδρομές του ελκύουν ορειβάτες απ' όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Ο Όλυμπος είναι το βουνό με τα ψηλότερα καταφύγια και τις παγωμένες ορθοπλαγιές, με έντονο αναρριχητικό ενδιαφέρον. Ο Όλυμπος είναι το βουνό κρατάει στα 'σπλάχνα' του πολλούς Έλληνες και ξένους ορειβάτες, που στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην κορυφή, έχασαν την ζωή τους", μας λέει, διευκρινίζοντας πως πρέπει να δείχνουμε τον κατάλληλο σεβασμό και δέος σ' αυτό το βουνό, που ύμνησαν Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και ποιητές.

Ο κ. Μαγκίτσης θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο, σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελασσονιτών του Ν. Μαγνησίας, την προσεχή Κυριακή, στο Βόλο, με κύριο θέμα τον Όλυμπο.

Ο Έλληνας αθλητής θα παρουσιάσει ένα ημίωρο οδοιπορικό (video),που "κόβει" την ανάσα, στις ψηλότερες κορυφές της γης, μέχρι της εσχατιές του πλανήτη και με τις πλέον αντίξοες συνθήκες, με τίτλο: "Από τον Όλυμπο μέχρι τις ψηλότερες κορφές του πλανήτη".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, αλλά και πρόεδρο του Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «Περραιβία», κ. Κων. Σκριάπα, ο Όλυμπος, που, κατά τα 2/3, ανήκει γεωγραφικά στο Νομό Λάρισας, εντάσσεται μέσα στο πάνθεον των ψηλότερων βουνών του πλανήτη, τα οποία όλοι οι λάτρεις των αθλημάτων βουνού, αλλά και της φύσης, θα πρέπει απαραίτητα να επισκεφτούν, αφού συνδυάζει μοναδική φυσική ομορφιά και μύθους.
Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: