Θες λεφτά; Ιδού τα κριτήρια

«Τέρμα στις σπατάλες», έχει πολλές φορές υποσχεθεί ο Παύλος Γερουλάνος

Στα σκαριά βρίσκεται αυτό τον καιρό, στο υπουργείο Πολιτισμού, το Μητρώο Επιχορηγουμένων, το οποίο αναμένεται να βάλει μια τάξη στις κρατικές, αλλά και ιδιωτικές επιχορηγήσεις φορέων και συλλόγων, που σήμερα ουδείς γνωρίζει πόσα και από ποιους οργανισμούς λαμβάνουν, μικρά ή μεγαλύτερα ποσά.
Με τη διαφάνεια στην επιλογή των επιχορηγουμένων και την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο, που υπόσχεται ο Παύλος Γερουλάνος, ίσως περιοριστεί η σπατάλη μικροποσών σε συλλόγους-σφραγίδες, τη στιγμή που υπάρχουν δυνάμεις στον χώρο του Πολιτισμού με σημαντικό έργο, χωρίς να τυγχάνουν της αντίστοιχης οικονομικής στήριξης από το κράτος...

Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού προειδοποίησε, κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή, ότι θα βάλει τέλος στις σπατάλες. Προανήγγειλε «πολύ σοβαρή μείωση δαπανών παντού». Αναφερόμενος, μάλιστα, στην κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού, μέσω του οποίου διεκινείτο «μαύρο» χρήμα με πλήρη αδιαφάνεια, υποσχέθηκε «εθνικό περιφερειακό σχέδιο δράσης και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων», τονίζοντας: «Η διαφορά μας με τη Ν.Δ. είναι ότι εμείς επιμένουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, με λιγότερα χρήματα».
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, μαθαίνουμε ότι μέχρι τα τέλη του μηνός θα έχουν καταρτιστεί τα κριτήρια, έτσι ώστε να αρχίσει να συντάσσεται το πολυαναμενόμενο Μητρώο Επιχορηγουμένων, το οποίο ελπίζεται να βάλει τέλος και στη μάστιγα του Πολιτισμού, που είναι τα ρουσφέτια, και στις πιέσεις που δέχονται τα γραφεία υπουργών από βουλευτές και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στελέχη του υπουργείου κρίνουν ως απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στους επιχορηγουμένους, την κατάθεση πρώτα απ' όλα του νομικού πλαισίου, υπό το οποίο λειτουργεί ένας φορέας ή το καταστατικό του. θα ζητηθούν επίσης οι αποδεδειγμένες δράσεις του κατά την τελευταία 3ετία αλλά και η συμμετοχή του κοινού, ώστε να φαίνεται η απήχηση που είχε κάθε δράση στον κόσμο. Θα κληθεί ακόμη καθένας να δηλώσει τις τυχόν συγχρηματοδοτήσεις που θα λάβει από κρατικούς αλλά και ιδιωτικούς οργανισμούς, έτσι ώστε να μην εισπράττει από δέκα μεριές για την ίδια εκδήλωση.
Οταν καταρτιστεί ο κανονισμός των επιχορηγήσεων, θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα τον γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους. Βεβαίως, η επιλογή των επιχορηγουμένων θα γίνει από ειδική, κατά κλάδο, επιτροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: