Αντιμέτωπο με τεράστια οικονομικά προβλήματα είναι το Ριζάρειο Ίδρυμα, το οποίο υποχρεώνεται όχι μόνο να εξετάζει την περικοπή των δαπανών του, αλλά ακόμη και απολύσεις εργαζομένων. Παρόλα αυτά και παρά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση, ο έλεγχος καθυστερεί και η απάντηση που έδωσε αυτή την φορά ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέχει πολύ από εκείνη που είχε στείλει λίγες μέρες νωρίτερα στο Epiruspost.gr ο πρώην Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας.
Για την καθυστέρηση ευθύνεται η υπηρεσιακή κατάσταση της επιθεωρήτριας που έχει αναλάβει τον έλεγχο. Σύμφωνα με την απάντησή του σε ερώτηση που κατατέθηκε στην βουλή η καθυστέρηση οφείλεται σε «δικαστική εμπλοκή της Οικονομικής Επιθεωρήτριας, κ. Γεωργίας Παπαχριστοφίλου».
Την ώρα που ο έλεγχος καθυστερεί και τα οικονομικά προβλήματα γιγαντώνονται, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η διοίκηση του Ιδρύματος δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προασπιστεί τα συμφέροντά του και τα έσοδά του.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Βωβού, που αποκάλυψε το Epiruspost.gr καθώς οι οφειλές είναι τεράστιες όμως η διοίκηση δεν προβαίνει στις προβλεπόμενες από την σύμβαση κυρώσεις.
Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική. Η κατασπατάληση πόρων επί σειρά ετών, φαίνεται ότι είχε μετατραπεί σε κανόνα για την διοίκηση του Ιδρύματος, γεγονός που μαζί με πολλά άλλα συνετέλεσε στην δημιουργία του σημερινού σοβαρού οικονομικού προβλήματος.
Χαρακτηριστική είναι και αυτή που ακολουθεί και λαμβάνει χώρα στα Ιωάννινα.
Το 1977 έγινε με το Ελληνικό Δημόσιο ανταλλαγή του μεγάλου ακινήτου όπου στεγάζονταν τα παλιά γραφεία διοίκησης επί της Βασ. Σοφίας. Μετά την ανταλλαγή με την τότε κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή περιήλθαν στην κυριότητα της ΡΕΣ τρία ακίνητα:
- Το επί της Ακαδημίας 68 που ανοικοδομήθηκε από το Βωβό
- - Το οικόπεδο στα παλιά ΛΥΒ Ιωαννίνων όπου βρίσκεται η Ριζάρειος Πολιτεία και
- Το οικόπεδο του Φαλήρου στο παλαιό εργοστάσιο της αεροπορίας που ανοικοδόμησε ο Βωβός.
Και στις τρεις προαναφερόμενες περιπτώσεις τα κτήρια ανοικοδομήθηκαν με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Δυστυχώς η αύξηση των εσόδων αντί να ανακουφίσει το ίδρυμα του δημιούργησε επιπλέον προβλήματα διότι το συμβούλιο επέλεξε να αυξήσει τις υποχρεώσεις του με πλήθος δραστηριοτήτων, δημόσιες σχέσεις, συμβάσεις εξωτερικών συνεργατών και απευθείας αναθέσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολιτικού μηχανικού στα Γιάννινα. Οι σχέσεις του με την Ριζάρειο ξεκίνησαν με την εποπτεία και όχι την επίβλεψη των ιδιοκτησιών της στο συγκρότημα της Ριζαρείου Πολιτείας στα Γιάννινα.
Όταν τελείωσε η κατασκευή υπέγραψε συμφωνητικό ανεξάρτητης παροχής υπηρεσιών για ένα μηδαμινό εργασιακό αντικείμενο για το οποίο η ΡΕΣ δαπανα 2460 ευρώ με τον ΦΠΑ. Προ της ύπαρξης του συμφωνητικού ο ίδιος μηχανικός με απευθείας ανάθεση έκανε ανακατασκευή του Αρχοντικού Κατσαδήμα.
Μάλιστα υπέγραψε εργολαβικό συμβόλαιο με τη ΡΕΣ με ημερομηνία 1/7/2004 και περιέχεται στο πρακτικό της 30/6/2004. Η απευθείας ανάθεση γίνεται με την δικαιολογία του...παραδοσιακού οικισμού.
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα ιδρύματα, αλλά πέραν αυτού δεν ζητήθηκε ούτε καν ο φάκελος αποδεδειγμένης εμπειρίας από τον εν λόγω μηχανικό.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος άνθρωπος αναφέρεται και ως επιβλέπων. Άρα από την μία υπήρξε μία απευθείας ανάθεση και από την άλλη του ανατέθηκε η αρμοδιότητα να ελέγχει τον εαυτό του!
Σήμερα ο ίδιος μηχανικός εξακολουθεί να κατέχει θέση στην Ριζάρειο Πολιτεία και επιπλέον το Ίδρυμα του έδωσε και υπαλλήλους να τον βοηθούν και στεγάχονται σε ένα δυάρι ιδιοκτησίας ΡΕΣ.
Τα βασικά του καθήκοντα είναι η διαχείριση της περιουσίας της ΡΕΣ, δηλαδή η έκδοση κοινοχρήστων και η πληρωμή λίγων λογαριασμών ΔΕΚΟ. Αυτά φυσικά τα κάνουν οι υπάλληλοι. Σε ότι αφορά στον αμιγώς τεχνικό τομέα έχουν γίνει όλες οι μισθώσεις του Δημοσίου στις ιδιοκτησίες της ΡΕΣ κι έτσι δεν υπάρχουν πλέον εργασίες διαρρύθμισης. Κατά τα άλλα τα κτίρια της ΡΕΣ είναι καινούρια με αποτέλεσμα η απαιτούμενη προβλεπόμενη συντήρησή τους να είναι μικρής κλίμακας. Στο Μονοδένδρι πάλι οι εργασίες συντήρησης είναι ελάχιστες. Έτσι μηχανικός με ένα ταπεινό portfolio κτηρίων έχει μόνιμο εισόδημα σε αντιδιαστολή με τον επόπτη κτηρίων στην Αθήνα ο οποίος προσφάτως απολύθηκε με το σκεπτικό της οικονομικής δυσπραγίας. Τα κτίρια στην Αθήνα είναι περίπου 20 στον αριθμό, αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων, είναι κατά κανόνα πολύ παλαιά(από 20ετών έως 90 περίπου) και αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης επικινδυνότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου