Να αναστηλωθεί το μεγαλύτερο μονότοξο Γεφύρι των Βαλκανίων

Όταν οι άνθρωποι εκεί στον μεσαίωνα (1515 μ.Χ.) αποφασίζουν να κτίσουν μια γέφυρα, ψηλά στα βραχοστενώματα του Αχελώου, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι βοηθώντας με τα υλικά της περιοχής στην κατασκευή αυτής της γέφυρας και ο Δεσπότης Λάρισας Βησσαρίων να γυροφέρνει στα Βαλκάνια να συγκεντρώσει χρήματα, ώστε να πληρωθούν οι μαστόροι. Όταν το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που δείχνει η φωτογραφία… Τότε πρέπει να σκεφτούμε ότι εκείνοι οι άνθρωποι, εκείνη την εποχή πέτυχαν το εντελώς ακατόρθωτο.

Πέτυχαν να κτίσουν ένα αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής σε μια περιοχή όπου τα Τζουμέρκα έσμιγαν με τα Άγραφα. Πέτυχαν να κτίσουν το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων ύψους 25 μ. και ανοίγματος 45 μ. Πέτυχαν όχι μόνο να επικοινωνούν, αλλά και να συνδέσουν την Θεσσαλία με την Ήπειρο.


Για τον ταξιδιώτη της εποχής, το πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία (και το αντίστροφο) υπήρξε πάντα μια μεγάλη περιπέτεια. Εκτός από τα ψηλά απότομα βουνά και την αγριότητα των Αγράφων είχε να αντιμετωπίσει και τον Αχελώο, τον μεγαλύτερο μέσα στο ελληνικό έδαφος ποταμό. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να τον διασχίσουν, ενώ ένα σωρό μύθοι, πολλοί απ' τους οποίους έρχονται από τα αρχαία ακόμα χρόνια, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να τονίζουν περισσότερο τις επικίνδυνες «ιδιοτροπίες» του.

Έτσι από μόνη της η γέφυρα δημιούργησε τους δικούς της θρύλους και συνεχίζει να δημιουργεί στα νεότερα χρόνια, παρ’ ότι από τις 27 Μαρτίου 1949 δεν υπάρχει πλέον. Ήταν η ημέρα που ανατινάχθηκε ως αποτέλεσμα των πολεμικών συγκρούσεων που γίνονταν στη περιοχή και εκείνη την ημέρα ήταν όλα συγκεχυμένα… ήταν ο εμφύλιος στην πλήρη έξαρσή του.
Έτσι λοιπόν και άτυπα δημιουργήσαμε μια κίνηση πολιτών για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου. Αυτή η «κίνηση» έχει ως βασικό στόχο να υποβοηθήσει την Οργανωτική Επιτροπή που έχει συσταθεί μετά από απόφαση της Διανομαρχιακής συνάντησης που έγινε στα τέλη του μηνός Μαρτίου, με σκοπό αυτή την αναστήλωση.
Αφορμή αυτής της πρωτοβουλίας είναι το γεγονός που παρατηρήσαμε αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο που κυριολεκτικά πήρε φωτιά μετά από την επιστολή-δήλωση συμπαράστασης της πρώην Διεθνούς αθλήτριας Βάσως Σκάρα την Δευτέρα 26 Ιουλίου. Παρατηρήσαμε από αυτή την ημερομηνία την άτυπη διαδήλωση των bloggers οι οποίοι με τις αναρτήσεις τους διαμόρφωσαν μια άλλη πραγματικότητα, αλλά και το υπόστρωμα, ώστε η ιστορική και η εθνική ανάγκη της αναστήλωσης να είναι πλέον όλων των ελλήνων.

Χρησιμοποιήσαμε τις λέξεις «εθνική ανάγκη» γιατί πραγματικά η αναστήλωση αυτή θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στον εμφύλιο και όταν η γέφυρα θα ξαναζεύξη τον Αχελώο θα είναι το κατ’ εξοχήν μνημείο της εθνικής συμφιλίωσης για ολόκληρο το έθνος.

Καλούμε τους πολίτες που έχουν ευαισθησίες για τέτοια θέματα να επικοινωνούν μαζί μας μέσω mail: gefirakorakou@gmail.com ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματική κίνηση που θα απαιτήσει δυναμικά τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την UNESCO να αναστηλωθεί ο θρύλος των Βαλκανίων, όπως πριν λίγα χρόνια αναστήλωσαν τη γέφυρα ΜΟΣΤΑΡ της Βοσνίας, η οποία τηρουμένων των καταστάσεων ήταν κι αυτή θύμα του εμφυλίου στην π. Γιουγκοσλαβία.
Επίσης καλούμε τους bloggers οι οποίοι πραγματικά έδειξαν τις προηγούμενες ημέρες την πρωτοφανή ευαισθησία τους γι αυτό το θέμα, να το διατηρήσουν όσο μπορούν στην επικαιρότητα, ώστε ξεκινήσει η όλη διαδικασία. Στις 23 Αυγούστου 2010 θα είναι η καθοριστική ημερομηνία.

Κίνηση πολιτών για αναστήλωση ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ

http://www.pamepreveza.gr/News/TopicalNews/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/11268/----.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: