«Έφυγε» ο Φραντσέσκο Κοσσίγκα

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσσίγκα. Ήταν στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας για πάνω από πέντε δεκαετίες. Από τα πιο σημαντικά στελέχη της Χριστιανο-δημοκρατίας, ο Κοσσίγκα, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όταν, το 1977, ως υπουργός εσωτερικών, κατά την διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων, διέταξε τους καραμπινιέρους να σηκώσουν όπλο.
Όλος ο ιταλικός τύπος χαρακτηρίζει σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσσίγκα, που απεβίωσε στην πολυκλινική της Ρώμης Gemelli, έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας.


Γεννημένος στο Σάσσαρι της Σαρδηνίας, το 1928, από οικογένεια που ανήκε στην μεγαλοαστική τάξη, ήταν εξάδελφος του γνωστού κομμουνιστή ηγέτη Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, με καταγωγή επίσης, από την Σαρδηνία.
Πτυχιούχος νομικής σε χρόνο ρεκόρ (υποστήριξε την πτυχιακή του εργασία σε ηλικία μόλις είκοσι ετών) αφιέρωσε τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην πανεπιστημιακή καριέρα, ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του 1958, και ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, το 1966, ως υφυπουργός άμυνας, στην κυβέρνηση του Άλντο Μόρο.
Η πολιτική του πορεία συνεχίζεται και το 1976 αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού εσωτερικών. Μια πολιτική εμπειρία που θα διαρκέσει δυο χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 1978, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να ελευθερωθεί ο Αλντο Μόρο, όμηρος των Ερυθρών Ταξιαρχιών.
Το 1983 εκλέγεται πρόεδρος της Γερουσίας και το 1985 στα πενήντα πέντε του, πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο νεότερος Πρόεδρος που είχε ποτέ η χώρα, από το 1948 μέχρι σήμερα. Κατά την προεδρία του, έκανε ευρεία χρήση των μέσων ενημέρωσης, κυρίως της τηλεόρασης, για να εκφράσει τις απόψεις του και να εξηγήσει τις αιτίες έντασης και ρήξης με αντιπροσώπους του δικαστικού, κυρίως, σώματος.
Την ίδια πάντα περίοδο ανακαλύφθηκε και η οργάνωση Gladio ( η ιταλική "Κόκκινη Προβιά") που είχε ως κύριο στόχο την αποτροπή τυχόν σοβιετικής επέκτασης στην Ιταλία. Οργάνωση της οποίας, ο Κοσσίγκα, όπως προέκυψε από τους φακέλους που δημοσιοποιήθηκαν, ήταν από τα κύρια μέλη.
Μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, λόγω των σκανδάλων της έρευνας "Καθαρά Χέρια", ο Κοσσίγκα προσπάθησε να πετύχει την μερική ανασύσταση της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ιδρύοντας το κόμμα Udr, αλλά το πείραμά του αυτό, δεν στέφθηκε με επιτυχία .
Τα τελευταία χρόνια, πιστός στον ρόλο του επίτιμου προέδρου της δημοκρατίας, προσπάθησε να αποφύγει την απευθείας ανάμειξη στην πολιτική επικαιρότητα, σχολιάζοντας, εξ αποστάσεως, τις κύριες εξελίξεις, χωρίς, όμως να εγκαταλείψει το άμεσο και καυστικό, κάποιες φορές, ιδίωμα , που τον χαρακτήριζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: