STOP στον εθελοντισμό της…μπριζόλας

Πάγωσαν οριστικά οι επιχορηγήσεις εθελοντικών συλλόγων της Πολιτικής Προστασίας

Αρνητική είναι η εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στα αιτήματα διαφόρων προκειμένου να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς, με τις επιχορηγήσεις που μοιράζονταν αφειδώς σε εθελοντικούς συλλόγους και ομάδες, που δήλωναν μέλη των τοπικών γραφείων της Πολιτικής Προστασίας.
Η εξέλιξη αυτή δεν έχει σχέση με την οικονομική κρίση, καθώς όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, με την αποκάλυψη του θέματος τότε, για συλλόγους – σφραγίδα που ουδέποτε συμμετείχαν στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας. Έκτοτε και με το σάλο που προκλήθηκε τοπικά από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας άρχισε ένας κύκλος επαφών και διαβουλεύσεων, με αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία να ενημερωθεί επαρκώς για το τι γίνεται και να «κόψει μαχαίρι» τις επιχορηγήσεις.


Έτσι, ο σχεδιασμός της δράσης και των πεδίων της προσφοράς των εθελοντικών ομάδων και συλλόγων γίνεται μεν όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όμως πλέον δε γίνεται καμία αναφορά σε χρήματα και επιχορηγήσεις.
Η εισήγηση τοπικά από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας είναι αρνητική με την επισήμανση, ότι εάν χρειαστεί ενίσχυση ή βοήθεια σε θέματα τροφοδοσίας καυσίμων ή ακόμη και σε φαγητό, αυτή θα δοθεί επιτόπου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Είναι χαρακτηριστικά πολλά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο πολλοί σύλλογοι και ομάδες προσπαθούσαν και τις περισσότερες φορές το κατάφερναν, να πάρουν τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις, πολλές φορές όμως, χωρίς καν να συμμετέχουν σε κάποια επιχείρηση.
Τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα δεν είναι αυτά που οι εκπρόσωποι κάποιων συλλόγων πήγαιναν διάφορα παραστατικά στην Πολιτική Προστασία για να πληρωθούν, αλλά εκείνα που εμφανίζονται κάποια τρίτα πρόσωπα, άγνωστοι και χωρίς να έχουν καμία σχέση με τους συλλόγους και τις ομάδες αυτές, που προσκόμιζαν τιμολόγια και ζητούσαν επίσης να πληρωθούν.
Ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας σε χωριό του νομού προσκόμισε κάποια στιγμή στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας ένα τιμολόγιο που αφορούσε στην κατανάλωση…18 μπριζόλων από άτομα που ισχυρίστηκαν, ότι εκτελούσαν περιπολία για λογαριασμό της Πολιτικής Προστασίας και του είπαν, ότι θα πληρωνόταν από εκεί!
«Μάχη» για τους πυροσβεστικούς σταθμούς
Πριν από τέσσερα χρόνια, στο δήμο Κεντρικού Ζαγορίου εγκαινιάστηκε παρουσία του τότε υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ μάλιστα Στ. Καλογιάννη ο πυροσβεστικός σταθμός του ΕΣΕΠΑ στους Ασπραγγέλους. Ένας εθελοντικός σταθμός που ιδρύθηκε για να συνδράμει τους τοπικούς φορείς και την Πυροσβεστική στο δύσκολο έργο της πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών.
Ο σταθμός αυτός λειτούργησε υποτυπωδώς τους πρώτους μήνες, στη συνέχεια όμως έμεινε σχεδόν ανενεργός.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος καταφέρεται εναντίον όσων φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο του εθελοντή πυροσβέστη. Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Τσιουγκρής έκανε λόγο για συλλόγους – σφραγίδες, και για εθελοντές που απομυζούν τόσα χρόνια τα χρήματα της Πολιτικής Προστασίας.
Αναφορικά με τον πυροσβεστικό σταθμό του ΕΣΕΠΑ στους Ασπραγγέλους ο κ. Τσιουγκρής είπε πως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, καθώς δεν υπάρχει ούτε απόφαση του αρχηγείου, ούτε και έχει δημοσιευτεί κάτι στο ΦΕΚ.
«Υπάρχουν αξιόλογες οργανώσεις που προσφέρουν πραγματικό έργο. Υπάρχουν κι άλλοι όμως που αυτοαποκαλούνται εθελοντές και οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανοχή της Πολιτείας. Ο μόνος νόμιμος εθελοντικός φορέας είναι η Ένωσή μας, που καλύπτεται και για αστική ευθύνη και διαθέτει και ασφαλιστική κάλυψη των μελών της. Έχουμε θέσει σε λειτουργία 21 πυροσβεστικά κλιμάκια, το ένα από τα οποία πριν λίγο καιρό στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας και φιλοδοξούμε να φτιάξουμε κι άλλα.
Υπάρχουν κλιμάκια σε μέρη που δεν υπάρχει κανείς μόνιμος, επαγγελματικός σταθμός πυροσβεστικής, ενώ σε κάποια άλλα μέρη, λειτουργούν επαγγελματικοί σταθμοί με 15 πυροσβέστες προσωπικό, που δεν έχουν ούτε ένα περιστατικό το χρόνο. Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε και αυτή τη στιγμή το υπουργείο επεξεργάζεται νόμο που θα ξεκαθαρίζει την κατάσταση», σημείωσε ο κ. Τσιουγκρής.

http://www.ele.gr/ShowArticle.aspx?ID=2985

Δεν υπάρχουν σχόλια: