Δεύτερος «Καλλικράτης» για λιγότερο κράτος

Κεντρικός συντονισμός - Ολα τα υπουργεία σε έναν χώρο - Μετακίνηση 400.000 υπαλλήλων - Ηλεκτρονική εποχή

Ριζικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα διοίκησης- κτίρια, οργάνωση, δομή, επιχειρησιακή κατάσταση- των υπουργείων προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης στο κράτος» που έχει επεξεργαστεί και άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης έχει εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό κάτι που έχει γίνει ήδη αποδεκτό, όπως θα αποσαφηνίσει ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, να επανεξεταστεί «από μηδενική βάση» η λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων με στόχο τη δημιουργία ενός επιτελικού και αποτελεσματικού κράτους που θα υπηρετεί τον πολίτη.


Το σχέδιο, που προβλέπεται να υλοποιηθεί ως το πέρας της τετραετίας, θα έχει αποτέλεσμα τη μεταστέγαση όλων των υπουργείων σε έναν ενιαίο χώρο, τη μετακίνηση περίπου 400.000 υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στην κεντρική διοίκηση, τη δημιουργία «συντονιστικού κέντρου» παρά τω Πρωθυπουργώ που θα αναλάβει τον συντονισμό όλων των πολιτικών για το κράτος, την εκ βάθρων αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των υπηρεσιών με την κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων, την κινητικότητα του προσωπικού, το οποίο ανάλογα με τις ανάγκες που θα διαμορφώνονται θα μετακινείται από τη μία υπηρεσία στην άλλη, την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των τομέων του Δημοσίου και την αποκλειστική εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρηματιών μέσω των ΚΕΠ, τα οποία θα μετατραπούν γι΄ αυτόν τον σκοπό σε ευρείες υπηρεσιακές μονάδες.

Ηδη ο υπουργός Εσωτερικών έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αναδιάρθρωση του κράτους. Τα έργα τα οποία θα συμπεριλάβει θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς βεβαίως σ΄ αυτό το ποσό να συνυπολογίζεται το κόστος από τη μετεγκατάσταση των υπουργείων που θα έχει αποτέλεσμα να μπει λουκέτο σε περίπου 140 κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του κράτους. Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο της κυβέρνησης, θα έχουν αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 30% το εύρος του κράτους, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει, εκτός των άλλων, και σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον «Καλλικράτη στο κράτος» επιδιώκονται τα εξής:

* Η βελτίωση του επιτελικού έργου των υπουργείων μέσω της αποσαφήνισης των επιτελικών και των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων τους που θα καθοριστούν από την αρχή.

* Η ενδυνάμωση αξιόπιστων μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των πολιτικών μέσα από τη στοχοθεσία και τη θέσπιση δεικτών αποδοτικότητας για κάθε υπηρεσία, από την επίτευξη ή μη των οποίων θα εξαρτώνται εν πολλοίς και οι αποδοχές των εργαζομένων.

* Η βελτίωση της λειτουργίας των ελέγχων των υπηρεσιών μέσα από την αναδιοργάνωση των δομών των ελεγκτικών μηχανισμών.

Διαπίστωση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι τα υπουργεία είναι οργανωμένα με αυστηρά καθετοποιημένο τρόπο, ο οποίος δυσχεραίνει τη χάραξη των δημόσιων πολιτικών και την επίτευξη στόχων.

Η απογραφή δρομολογεί τις αλλαγές
Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων είναι η αρχή για το πέρασμα στο σχεδιαζόμενο νέο κράτος. Με την απογραφή δρομολογούνται:

* Πραγματοποίηση μελετών αποτύπωσης και αξιολόγησης της κατάστασης των υπηρεσιών κάθε υπουργείου, τόσο στο οργανωτικό μέρος όσο και στο επιχειρησιακό- λειτουργικό.

* Ανακατανομή του προσωπικού και τοποθέτησή του με τη διαδικασία των μαζικών μετατάξεων και αποσπάσεων σε οργανικές θέσεις, υπηρεσιακές μονάδες και επίπεδα διοίκησης, με καταμερισμό εργασίας, εκτίμηση της απόδοσης και της ικανοποίησης ή αδιαφορίας του προσωπικού για την εργασία του.

* Αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους βάσει της υποδομής (κτίρια, τεχνολογικός εξοπλισμός), έτσι ώστε να επιτευχθεί και σημαντικό οικονομικό όφελος.

* Περαιτέρω συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσιών και ΝΠΔΔ.

* Απλούστευση των ενδοδιοικητικών διαδικασιών, ταχύτερη διεκπεραίωσή τους, τυποποίηση των μεθόδων λειτουργίας και υιοθέτηση νέων μεθοδολογικών και τεχνολογικών εργαλείων.

Οι χρόνιες παθογένειες
Ελλειψη συντονισμού των μηχανισμών του κράτους.

Ανάπτυξη της ιεραρχικής πυραμίδας σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό οργανικών μονάδων (γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων) με αποτέλεσμα την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, τον πολλαπλασιασμό των θέσεων ευθύνης και τον κατακερματισμό της οργάνωσης των υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες βάσης πολύ μικρού αριθμού προσωπικού. Ενδοϋπηρεσιακές και διυπηρεσιακές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εποπτευομένων φορέων και αυτοτελών υπηρεσιών.

Απουσία οργάνωσης και περιγραφής της εργασίας σε θέσεις, καθηκοντολογίου και αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=345664&dt=28/07/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: