Ένα εκατομμύριο μόνο για εμφυτεύματα!

Ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ διέθεσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την αγορά εμφυτευμάτων, μόνο κατά το 2009, γεγονός που προκαλεί σωρεία ερωτημάτων και έντονο προβληματισμό.
Η προμήθεια έγινε την στιγμή που η χώρα δεν είχε συμμορφωθεί με σχετική κοινοτική οδηγία του 2006, αλλά και πέραν αυτού οι ποσότητες θεωρούνται τεράστιες και φυσικά εκθέτουν την προηγούμενη διοίκηση του Νοσοκομείου που είχε δώσει την απαραίτητη έγκριση.
Οι προμήθειες στα νοσηλευτικά ιδρύματα αποτελούν τελικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αδιαφάνειας και διαπλοκής και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει εμπλέκονται δύο γιατροί των Ιωαννίνων και άλλοι δύο του νοσοκομείου Άρτας.

Η προμήθεια των εμφυτευμάτων πιθανόν να είναι μία ακόμη πτυχή του ίδιου προβλήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή» η χρήση αλλομοσχευμάτων παρουσιάζει αλματώδη αύξηση ιδίως μετά το 2005, γεγονός που συνδέεται με την υπερτιμολόγησή τους. Ακόμη και σήμερα στο Παρατηρητήριο Τιμών περιλαμβάνονται οι τιμές ΦΕΚ του 2005. Η τιμή της μηριαίας κεφαλής ισχίου (4.560 ευρώ) δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποσότητα, με αποτέλεσμα ένα κυβικό εκατοστό ή 0,5 κυβικά εκατοστά να κοστολογούνται όσο τα 20 ή τα 30 κυβικά εκατοστά. Στο Βέλγιο η μηριαία κεφαλή ισχίου αντιστοιχεί σε ποσότητα 70 κυβικών εκατοστών και κοστίζει 298 ευρώ. «Πρακτικά αυτό σημαίνει», ανέφερε στέλεχος του ΙΚΑ, «ότι για μία επέμβαση με αναγκαία ποσότητα μοσχεύματος 20 κυβικών εκατοστών μπορεί να χρησιμοποιηθούν τέσσερις συσκευασίες των πέντε, με αποτέλεσμα να πενταπλασιάζεται το κόστος των μοσχευμάτων.
Όπως προκύπτει από τα παραστατικά - τιμολόγια ασφαλισμένων, σε περιπτώσεις που χρειάστηκε να τοποθετηθούν 30 κυβικά εκατοστά το ΙΚΑ χρεώθηκε έξι συσκευασίες των πέντε, δηλαδή 13.210 ευρώ. Εάν είχαν χρησιμοποιηθεί τρεις συσκευασίες των δέκα κυβικών εκατοστών, το ποσό θα ήταν 5.657,10 ευρώ. Για τέσσερα κυβικά εκατοστά μοσχεύματος εάν ανοίξουν τέσσερις συσκευασίες του ενός κυβικού, το κόστος είναι 8.807,2 ευρώ, ενώ με μια συσκευασία των πέντε 2.201,8 ευρώ. Η πρακτική αυτή δεν γίνεται πλέον αποδεκτή από το ΙΚΑ».
Σήμερα τέλος στο εμπόριο με τα οστικά μοσχεύματα, που χρησιμοποιούνται κατά παράβαση των κανόνων της βιοηθικής ως αδρανή υλικά, επιχειρεί να θέσει το ΙΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε να σταματήσει να πληρώνει από την 1η Αυγούστου το κόστος των μοσχευμάτων, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη και αλόγιστη χρήση τους. Ηδη από τις 21/6 έχει ενημερώσει εγγράφως τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το υπουργείο Υγείας. «Η διοίκηση του ΙΚΑ», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών νόσων από την αλόγιστη χρήση αλλομοσχευμάτων, αποφάσισε μέχρι να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των μοσχευμάτων να σταματήσει να καταβάλλει τις σχετικές δαπάνες».

http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/5743-2010-07-27-00-49-22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: