Στην Aνώτατη Ποιότητα τα κρασιά της Ζίτσας!

Είναι γνωστό ότι τα κρασιά της Ζίτσας, τα οποία εξάγονται και στο εξωτερικό, είναι φημισμένα και αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές.
Μάλιστα λευκά κρασιά Ζίτσας, που παράγονται από τα σταφύλια «ντεμπίνα», είναι ενταγμένα στην κατηγορία ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανώτατης Ποιότητας) με το τοπωνύμιο «ΖΙΤΣΑ».
Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν συνολικά 23 περιοχές της χώρας που παράγουν κρασί, όπως η Νάουσα, η Μάνη κ.λπ.
Στην αμέσως επόμενη κατηγορία, αυτή της ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ανήκει με απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή και ο τοπικός οίνος Μετσόβου, αφού τροποποιήθηκαν οι αποφάσεις για τοπικούς οίνους

Σε σχετική της δήλωση η κ. Μπατζελή υπογράμμισε ότι «κάθε αγροτικό προϊόν και τρόφιμο που διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που εκφράζει τον τόπο και τη μέθοδο παραγωγής του, που συνδέεται με την τοπική παράδοση, αξίζει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή καταξίωση και προτίμηση από το καταναλωτικό κοινό».
Στην τέταρτη κατηγορία, αυτή των τοπικών οίνων, υπάγονται τα Ηπειρωτικά, τα Γιαννιώτικα, τα Θεσπρωτικά κ.λπ. κρασιά.
Στην πέμπτη και τελευταία κατηγορία, περιλαμβάνονται τα επιτραπέζια κρασιά, δηλαδή αυτά που παράγονται σε μια περιοχή με σταφύλια από άλλα σημεία της Ελλάδας.
Στην πρώτη κατηγορία, αυτή της Ονομασίας Ανώτατης Ποιότητας Ελεγχόμενης, ανήκουν μόνο 2-3 κρασιά, όπως το «Σάμος» και η «Μαυροδάφνη».
*
Ας σημειωθεί ότι από τα κρασιά της Ζίτσας διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την ποιοτική γεύση τους οι ποικιλίες Γκλίναβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: