Μονάδα εκτροφής οξύρυγχου για χαβιάρι στην Άρτα

Ομόφωνα θετική υπήρξε η γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Άρτας επί της Μ.Π.Ε. της υφιστάμενης χερσαίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας (χελιού, οξύρυγχου, κυπρίνου, κέφαλου, γατόψαρου) με το σύστημα των ιχθυολεκανών και συσκευαστηρίου αυγών ιχθύων, σε γήπεδο εμβαδού 329.228,07 τ.μ. στη θέση Μπάρδες Κολομοδίων, Δ.Δ. Νεοχωρίου, Δήμου Αράχθου, Ν.Α. Άρτας, ιδιοκτησίας του φορέα LAKY Α.Ε. (που ανήκει στον όμιλο ΒΙΚΗ). Στόχος της εταιρίας είναι να παραχθεί κρέας και χαβιάρι απ’ τον οξύρυγχο, η γεύση του οποίου θεωρείται εκλεκτή ενώ το αβγό του οξύρυγχου τυγχάνει επεξεργασίας και δίνει το πολυτελές χαβιάρι, το οποίο θεωρείται το απόλυτο «limit up» στο χρηματιστήριο της γαστρονομίας.

Τα αρσενικά ψάρια πηγαίνουν για κρέας ενώ τα θηλυκά για χαβιάρι. Ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου είπε ότι η Υπηρεσία εκφράζεται θετικά σε μια επένδυση «η οποία είναι πρωτοποριακή».
Στόχος η παγκόσμια αγορά
Όπως ανέφερε ο διευθυντής παραγωγής της εταιρίας Κώστας Καρίπογλου η προσπάθεια με τον οξύρυγχο ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια περίπου ενώ κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί στον Αμβρακικό όλα αυτά τα χρόνια από τη λειτουργία της μονάδας. Συγκεκριμένα ο κ. Καρίπογλου τόνισε: «Βρισκόμαστε όχι στο παραπέντε μα στο και πέντε με την έννοια ότι τα ψάρια είναι έτοιμα, ο χώρος υπάρχει. Ο οξύρυγχος, επειδή είναι καινούργιο είδος, είμαστε μία απ’ τις 6 μονάδες στον κόσμο. Κι επειδή καταλαβαίνω τους ενδοιασμούς γιατί μιλάμε για μια μονάδα που συνορεύει με τον Αμβρακικό, στα 20 χρόνια μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Και αν εσείς θέλετε μία φορά να έχουμε τον Αμβρακικό πεντακάθαρο, για μας τα ψάρια αυτά που τα ‘χουμε 15 και 20 χρόνια ορισμένα, κάποιους γεννήτορες, καταλαβαίνετε ότι είναι πρώτο μας μέλημα. Και γι’ αυτό το λόγο και για τα νερά και για τις τροφές υπάρχουν όλες οι πιστοποιήσεις και ο χώρος αλλά και ό,τι χρειάζεται για να βγει ένα προϊόν που τηρεί τις προδιαγραφές όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής και της Ρωσίας, που είναι πιο αυστηρές. Θα θέλαμε πάρα πολύ όσο το δυνατόν το συντομότερο να βγει αυτό το προϊόν όχι μόνο στην ελληνική αγορά που είναι πολύ μικρή αλλά στην παγκόσμια αγορά. Επειδή ο οξύρυγχος είναι προστατευόμενο είδος, ελέγχεται από 169 χώρες λόγω ρύπανσης στην Κασπία και λόγω λαθραλιείας και λαθρεμπορίας θα θέλαμε να προστατεύσουμε το είδος κι εμείς έχουμε από τα πιο σπάνια και τα πιο περιζήτητα είδη, γιατί υπάρχουν 23 είδη. Εμείς έχουμε τα 4 καλύτερα.
Ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να βγάλουμε αυτό το προϊόν έξω, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Προχθές άκουσα στην τηλεόραση ότι λόγω της θερμοκρασίας που έχουν στη Ρωσία χάνουν τα ψάρια τους. Στο Ιράν που πήγαμε τώρα κάνουν μονάδες γιατί παίρνουν από την Κασπία τα ψάρια. Εμείς το δουλεύουμε εδώ και τόσα χρόνια και καταφέραμε να έχουμε και γεννήτορες, να έχουμε και σταθμό ιχθυογεννητικό δηλ. να μπορούμε να κάνουμε ψάρια δικά μας και υπάρχουν και ψάρια ώριμα τα οποία μπορούν να δώσουν χαβιάρι οπότε έχουμε μια δυναμική που από δω και πέρα θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και με τους Ιταλούς και με τους Γερμανούς και με μονάδες που βρίσκονται στην Αμερική».
Η μονάδα είναι 350 στρέμματα που εκεί υπάρχουν επίσης γατόψαρο, χέλια, κυπρίνοι και άλλα ψάρια του γλυκού νερού που έχουν ζήτηση στο εμπόριο. «Ουσιαστικά κύρια δύναμή μας αυτή τη στιγμή είναι ο οξύρυγχος, αυτόν θέλουμε να αναδείξουμε, εκεί είναι ο στόχος μας, το χαβιάρι και το κρέας» τόνισε ο δ/ντής παραγωγής. «Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε απ’ το 1995. Το 2001 είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα. Βάλαμε και άλλα είδη. Συνεργαστήκαμε με Ρωσία, πήγαμε στο Ιράν, κάναμε κλειστά συστήματα για εξοικονόμηση νερού. Βάλαμε συστήματα οξυγόνωσης. Η τεχνολογία είναι τέτοια που 15 χρόνια τη δουλεύουμε και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτό το προϊόν έξω» είπε ο κ. Καρίπογλου ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων πρόσθεσε «δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω. Η μονάδα έχει αδειοδοτηθεί για 500 τόνους ψάρια απλά διαφοροποιείται το είδος της παραγωγής. Εκεί που ήταν για τα χέλια προσπαθούμε να κάνουμε τον οξύρυγχο. Στα 15 χρόνια που δουλεύουμε τον οξύρυγχο δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα πρόβλημα στον Αμβρακικό, στην ευρύτερη λεκάνη του Αμβρακικού, στα νερά από πλευράς μετάδοσης ασθενειών. Επειδή τα ψάρια αυτά προσέχονται πάρα πολύ προσπαθούμε ώστε να έχουν τις ευνοϊκότερες συνθήκες. Είναι ψάρια τα οποία θέλουν μια διάρκεια περίπου 8-10 ετών για να ωριμάσουν».
Τόλμημα
Η νομαρχιακή σύμβουλος Βασιλική Βαγγέλη τόνισε ότι «είναι ευχάριστο να γίνονται τέτοιες επενδύσεις στην περιοχή μας, που είναι λίγες, και η ΒΙΚΗ που δραστηριοποιείται στο νομό μας, τη συγχαίρω για την πρωτοβουλία γιατί είναι τόλμημα αυτό που κάνει».
Υπέρ της επένδυσης
Ο Κοσμάς Βούλγαρης είπε: «Μιλάμε για μια επένδυση η οποία δεν είναι καινούργια αλλά λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια. Απ’ τα λεγόμενα του δ/ντή παραγωγής είναι μία απ’ τις έξι μονάδες που δραστηριοποιούνται στον κόσμο, δεν δημιούργησε προβλήματα στην περιοχή όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί οπότε είμαστε υπέρ της επένδυσης γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις».

http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=3072:2010-07-22-14-45-54&catid=1:local&Itemid=28

Δεν υπάρχουν σχόλια: