Μυστική συνεργασία Πακιστάν και Ταλιμπάν

Ακόμη και η κατηγορία εγκλημάτων πολέμου μπορεί να στοιχειοθετηθεί από τις πληροφορίες που περιέχουν τα απόρρητα έγγραφα, εκτιμά ο ιδιοκτήτης της Wikileaks, Tζούλιαν Ασάντζι, που έχει στην κατοχή του ακόμη 15.000 απόρρητους φακέλους.
Την αγαστή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν με την οργάνωση των Ταλιμπάν αλλά και άλλες «κρυφές πτυχές» του πολέμου στο Αφγανιστάν φέρνουν στο φως τα 92.000 απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε προχθές η ιστοσελίδα Wikileaks. Τα έγγραφα, που αφορούν στο διάστημα 2004-2009, δημοσιεύθηκαν χθες στις εφημερίδες The New York Times και The Guardian αλλά και στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στο μέτωπο του Αφγανιστάν.


Με τίτλο «Τα Ημερολόγια του Πολέμου», τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν πρωτίστως ότι το Πακιστάν, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο, που επίσης λαμβάνει αμερικανική βοήθεια της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, συνεργάζεται κατά περίπτωση με τους Ταλιμπάν και συμβάλλει στην οργάνωση των επιθέσεών τους.


Από τα έγγραφα προκύπτει ότι στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν (ISI) συναντάται απευθείας με την ηγεσία των Ταλιμπάν για στρατηγικά ζητήματα, για την οργάνωση των ενόπλων ομάδων που αντιτάσσονται στις συμμαχικές δυνάμεις της ISAF ακόμη και για την κατάρτιση σχεδίων δολοφονίας Αφγανών στρατιωτών. Άλλες αναφορές στα παραπάνω έγγραφα αφορούν στη συνεργασία της υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν με την αλ Κάιντα.
Η «S Wind»
Όπως αποκαλύπτεται, η μυστική υπηρεσία του Πακιστάν έχει υπό τη? σκέπη της τη μυστική οργάνωση «S Wind» (Πτέρυγα S), η οποία χειρίζεται τις «εξωτερικές υποθέσεις», δηλαδή τις επιχειρήσεις εναντίον του Αφγανιστάν και της Ινδίας. Ο στρατηγός Χαμίντ Γκιουλ, μάλιστα, επικεφαλής της ISI την περίοδο 1987-1989, φέρεται να συναντήθηκε, τον Ιανουάριο του 2009, με στελέχη των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα στη Βάνα, πρωτεύουσα του Νότιου Ουαζιριστάν.
Αν οι πληροφορίες στα έγγραφα αληθεύουν, θέμα της συζήτησης ήταν τα αντίποινα για τη δολοφονία του Οσάμα αλ-Κίνι, επικεφαλής της αλ-Κάιντα στο Πακιστάν, που σκοτώθηκε από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της CIA! Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ απέκρυψαν το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν απέκτησαν πυραύλους εδάφους - αέρους, ενώ απέκρυψαν επίσης τον μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των νατοϊκών επιχειρήσεων. «Οι πληροφορίες συνιστούν ένα ημερολόγιο μίας δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που συχνά λιμοκτονεί για πόρους και προσοχή, καθώς αγωνίζεται κατά των ανταρτών που κάθε χρόνο αυξάνονται, συντονίζονται καλύτερα και γίνονται πιο φονικοί», σχολιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.
Απώλειες
Οι αποκαλύψεις έγιναν τη στιγμή που ο Ναύαρχος Μάικ Μούλεν, Επικεφαλής του Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, προειδοποίησε για την αύξηση των απωλειών στις τάξεις του ΝΑΤΟ εξαιτίας της έντασης των θερινών επιχειρήσεων των ενόπλων στο Αφγανιστάν. Οι αποκαλύψεις συμπίπτουν χρονικά και με την τριετή παράταση της θητείας του επικεφαλής του πακιστανικού στρατού, στρατηγού Περβέζ Ασφάκ Καγιάνι.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν χαρακτήρισε πάντως «μεροληπτικά και αβάσιμα» τα έγγραφα που διέρρευσαν, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο επισήμανε ότι «η μελέτη των εγγράφων αυτών θα απαιτήσει μέρες αν όχι εβδομάδες», αλλά θα γίνει διεξοδικά «ώστε να εντοπισθεί τυχόν πιθανή ζημία που μπορεί να προκληθεί στους Αμερικανούς στρατιώτες».
Wikileaks: Το «πρακτορείο του λαού»
Η ιστοσελίδα ιδρύθηκε για να αποκαλύπτει «ανήθικες συμπεριφορές» επιχει- ρήσεων και κυβερνήσεων
Το πρώτο «ειδησεογραφικό πρακτορείο του λαού»: Ετσι αυτοαποκαλείται η ιστοσελίδα Wikileaks, που δημοσίευσε την Κυριακή έναν τεράστιο όγκο απορρήτων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, προκαλώντας έκδηλη αμηχανία σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ. Το Wikileaks ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 από τον 39χρονο Αυστραλό Τζούλιαν Ασάντζι και ειδικεύεται στις αποκαλύψεις απορρήτων πληροφοριών και εγγράφων.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έγινε γνωστή το 2009 όταν δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα που προορίζονταν για την πολυεθνική εταιρεία Trafigura για την εμπλοκή της στη ρίψη τοξικών αποβλήτων στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Μετά τη δημοσιοποίηση των εγγράφων που αφορούν στο Αφγανιστάν, Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι το Wikileaks «δεν είναι αντικειμενική, ενημερωτική ιστοσελίδα, αλλά περισσότερο μία οργάνωση που αντιτίθεται στην αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν».
Ο ίδιος ο Ασάντζι, ωστόσο, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα The New York Times, υπεραμύνθηκε της δημοσιοποίησης των συγκεκριμένων εγγράφων. «Δείχνουν όχι μόνον σοβαρά γεγονότα, αλλά επίσης και τη σκληρή πλευρά του πολέμου, του θανάτου ενός παιδιού κατά τη διάρκεια μεγάλων επιχειρήσεων που σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: