Εργα Ανσελ Ανταμς αξίας 200 εκατ. βρέθηκαν σε γκαράζ

Θησαυρό, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακάλυψε ένας Αμερικανός στο γκαράζ του, στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για εξήντα πέντε γυάλινα αρνητικά φωτογραφιών, έργα του Ανσελ Ανταμς, ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, έκθεση του οποίου, με περίπου 72 φωτογραφίες, είδαμε προ ολίγων μηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Μουσείο Μπενάκη). Τα αρνητικά, που βρέθηκαν τυχαία σε κούτες από τον Ρικ Νορσίγκιαν στο γκαράζ του, προέρχονται από την πρώτη περίοδο της δουλειάς του Ανταμς και βέβαια πριν γίνει διάσημος και η πιο εμβληματική ίσως μορφή της αμερικανικής φωτογραφίας.


Υπολογίζεται πως τραβήχτηκαν από το 1919 έως τη δεκαετία του 1930 και απεικονίζουν τοπία του Εθνικού Δρυμού Γιόσεμαϊτ και του Σαν Φρανσίσκο. Ο Ανσελ Ανταμς (1902-1984) θεωρείται ως ο φωτογράφος των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ. Ηταν βαθιά ευαισθητοποιημένος στο θέμα του περιβάλλοντος και στην εξερεύνησή του και αποτύπωσε σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες την άγρια ομορφιά των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ, όπως του Γιόσεμαϊτ της Καλιφόρνιας.
Σύμφωνα με το CNN, οι μέχρι πρότινος χαμένες φωτογραφίες του είναι «ένας χαμένος κρίκος για τον Ανσελ Ανταμς, την ιστορία και την καριέρα του».
Οι ειδικοί θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι τα αρνητικά κάηκαν σε φωτιά σε σκοτεινό θάλαμο, το 1937, όπου καταστράφηκαν 5.000 πλακίδια. Ωστόσο, άγνωστο πώς, είχαν καταλήξει σε μία δημοπρασία μεταχειρισμένων. Η αξία τους ήταν μόλις 45 δολάρια, ενώ τώρα κοστίζουν 200 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμητή τέχνης. Πιθανολογείται ότι ο Ανσελ Ανταμς, ο θεμελιωτής της θεωρίας του «Ζωνικού Συστήματος» που επηρέασε τις μεταγενέστερες γενιές, χρησιμοποιούσε τα αρνητικά σε μαθήματα προς φοιτητές και τα άφησε σε μία αποθήκη, όπου τα εντόπισε ο διοργανωτής της δημοπρασίας μεταχειρισμένων κατά τη δεκαετία του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια: