Νέα έργα πολιτισμού στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου

Την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, με την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Έτσι με τα έργα που θα ξεκινήσουν αρχαιολογικοί χώροι αναδεικνύονται και γίνονται προσβάσιμοι και επισκέψιμοι για το κοινό.
Πρόκειται για την:
«Ανάδειξη-Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη - Ναός Απόλλωνα - Μικρό Θέατρο»,
«Ανάδειξη κάτω πόλης Γιτάνων Θεσπρωτίας»,

«Βελτίωση του δρόμου πρόσβασης & επέκταση δικτύου διαδρομών επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης» συνολικού προϋπολογισμού 3,6εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, πως και τα τρία έργα είχαν προταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και είχαν συμφωνηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τη Διαχειριστική Αρχή.

Η χρηματοδότηση των πράξεων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» και τον κωδικό θεματικής προτεραιότητας 58 «Προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013».
«Η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο γίνεται συνεχώς πράξη. Με τα τρία αυτά έργα διαθέτουμε 3,6 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού και τη σύνδεσή του με την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών και την τοπική οικονομία. Στόχος μας είναι επίσης η ενίσχυση των βασικών υποδομών και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», τονίζει η Γενική Γραμματέας.
Το έργο για την «Ανάδειξη-Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη-Ναός Απόλλωνα-Μικρό Θέατρο» προϋπολογισμού 2.000.000,00 ευρώ προβλέπει την υλοποίηση έργων έρευνας, ανάδειξης και ανάπλασης στα σημαντικότερα ορατά μνημεία της Αμβρακίας, της αρχαίας πόλης που βρίσκεται θαμμένη κάτω από τη σημερινή Άρτα. Συγκεκριμένα : σε τμήμα της δυτικής νεκρόπολης κατά μήκος μνημειακής λεωφόρου, η οποία ξεκινούσε από τη νότια πύλη του τείχους και οδηγούσε στο επίνειο της πόλης Άμβρακο, το Μικρό Θέατρο, το μικρότερο από τα αρχαία ελληνικά θέατρα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, και τoν ναό -ύστερων αρχαϊκών χρόνων- του Πύθιου Απόλλωνα, προστάτη θεού της Αμβρακίας. Το έργο θα υλοποιηθεί από τη ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Το έργο για την «Ανάδειξη κάτω πόλης Γιτάνων Θεσπρωτίας» προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ επικεντρώνεται στη διερεύνηση και ανάδειξη της περιοχής που εκτίνεται στα νότια και νοτιοανατολικά της Αγοράς (δυτικό τμήμα «Κάτω πόλης»), και με την ολοκλήρωσή του θα καταστεί επισκέψιμο και θα αποδοθεί στο κοινό ένα σημαντικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Γιτάνων, το οποίο δεν ήταν μέχρι σήμερα προσβάσιμο. Το έργο θα υλοποιηθεί από τη ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Νομού Θεσπρωτίας.
Τέλος με το έργο «Βελτίωση δρόμου πρόσβασης & επέκταση δικτύου διαδρομών επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης» προϋπολογισμού 600.000 ευρώ προτείνεται η βελτίωση του δρόμου πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο, η επέκταση των υφιστάμενων διαδρομών και η διαμόρφωση νέων που θα χρησιμοποιούν το αρχαίο οδικό δίκτυο. Έτσι Θα γίνει επισκέψιμο ένα ακόμη μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης, στην Πρέβεζα. Το έργο θα υλοποιηθεί από τη ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Να σημειωθεί, πως τα τρία παραπάνω έργα έρχονται να προστεθούν στα έργα διάσωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων συνολικού προϋπολογισμού 1,6εκατ. ευρώ την ένταξη των οποίων είχε εγκρίνει η Γενική Γραμματέας στις αρχές Ιουλίου με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: