Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, αν και στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν δεν γίνεται κάποια αναφορά στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον αγωγό επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς παραμένει αμείωτο και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μελετών, τις οποίες διεξάγει και η Βουλγαρία.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, κατά την οποία υπεγράφησαν μια σειρά από συμφωνίες. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Τζάνκοφ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Στον τομέα της ενέργειας, η Τίνα Μπιρμπίλη υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Traicho Traikov.
Προώθηση
Συγκεκριμένα, με το πρωτόκολλο προβλέπεται συνεργασία με στόχο την προώθηση του South Stream και την ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ως έργο προτεραιότητας της Ε.Ε. Η ρωσοβουλγαρική εταιρεία για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού θα ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 2011, ενώ τον περασμένο μήνα ιδρύθηκε στην Αθήνα η εταιρεία South Stream Greece.
Όσον αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου IGB, ο οποίος θα διευκολύνει τη ροή του φυσικού αερίου της Κασπίας, καθώς και του LNG προς τη Βουλγαρία και περαιτέρω αποδέκτες στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, υλοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα βασικά στοιχεία της πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της Ε.Ε., οι δύο υπουργοί εξασφάλισαν την πρόοδο του έργου. Οι δύο χώρες συμφώνησαν και στον τομέα του ηλεκτρισμού αποφασίζοντας να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής δεύτερης διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς Ν. Σάντα - Μαρίτσα - Ιστοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: