Ο βουλγαρικός Τύπος για τις επαφές Παπανδρέου-Μπορίσοφ

Με πολυάριθμα δημοσιεύματα και εκτενή ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ο βουλγαρικός Τύπος αναφέρθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας υπό την προεδρία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Γιώργου Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ.
Τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Βουλγαρίας αφιέρωσαν κεντρική θέση στις ειδησεογραφικές εκπομπές τους στον διάλογο κορυφής μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών που αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις, όπως αρμόζει σε φίλους και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα σχόλια.


Κύρια σημεία, στα οποία αναφέρεται ο βουλγαρικός Τύπος, επικαλούμενος τις δηλώσεις των Παπανδρέου και Μπορίσοφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, είναι οι πολυάριθμες συμφωνίες για την ανάπτυξη συνεργασίας σε διάφορους τομείς, τις οποίες υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί στο πλαίσιο της συνεδρίασης στη Σόφια.
«Ελλάδα και Βουλγαρία προτείνουν ο αγωγός South Stream να γίνει προτεραιότητα της ΕΕ», είναι ο τίτλος της οικονομικής ημερήσιας εφημερίδας «Ντνέβνικ», η οποία επισημαίνει παράλληλα τη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στη συνεργασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο δημοσίευμα της «Ντνέβνικ» και άλλων εφημερίδων επισημαίνεται η πρόταση συμμετοχής της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», την οποία ανήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν σχολίασε το θέμα, αναφέρουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.
Κεντρικό θέμα των ρεπορτάζ είναι οι εξελίξεις για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπου οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται. Στα δημοσιεύματα παρουσιάζονται οι απόψεις της βουλγαρικής πλευράς, ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής μελέτης για τον αγωγό, επειδή «η φύση έρχεται πρώτη», όπως τόνισε και πάλι στη συνέντευξη ο Μπορίσοφ.
Οι εφημερίδες της Τετάρτης στη Βουλγαρία δημοσιεύουν επίσης τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου ότι κατανοεί τις ανησυχίες της βουλγαρικής πλευράς, επειδή η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όπως γράφει ο βουλγαρικός Τύπος, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όλες οι εκδόσεις της Τετάρτης ενημερώνουν για την υποστήριξη της Ελλάδας ως προς την ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο του Σένγκεν, την οποία επιβεβαίωσε στη Σόφια ο κ. Παπανδρέου. Στα εγκαίνια της νέας διόδου «Ιβάιλοφγκραντ-Κυπρίνος» αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε συμπληρώνονται 130 χρόνια από την έναρξη διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, αναφέρεται στον τίτλο της η εφημερίδα «Σταντάρτ». «Οι κκ Μπορίσοφ και Παπανδρέου υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την ίδρυση Συμβουλίου Συνεργασίας υψηλού επιπέδου. Και οι δύο πρωθυπουργοί υπήρξαν κατηγορηματικοί ότι οι φιλικές και εταιρικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δίνουν σταθερότητα στα Βαλκάνια», γράφει η «Σταντάρτ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: