Κατεστημένες νοοτροπίες δυσφημίζουν την Ήπειρο!

Τι αναφέρει η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» Τρικάλων για την Πλαταριά

Την ίδια στιγμή που γίνεται από τις Νομαρχίες της Ηπείρου και τους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό προσπάθειες για προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στα παραλιακά θέρετρα της περιοχής μας, η πρόσβαση στα οποία έχει γίνει πλέον πολύ πιο εύκολη και γρήγορη χάρη στην Εγνατία Οδό, παλιές κακές νοοτροπίες και συμπεριφορές, κυρίως τοπικών αρχόντων γίνονται αιτία να δυσφημίζονται τελικά ανά την Ελλάδα οι εν λόγω προορισμοί.

Έτσι, το γεγονός για παράδειγμα ότι εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου, δεν υπάρχει φωτισμός σε μία παραλία όπου συχνάζουν κάθε βράδυ ένα σωρό επισκέπτες, ή ότι τα αυτοκίνητα του Δημάρχου παρκάρουν καθημερινά σε πλακόστρωτα όπου απαγορεύεται η στάθμευση για τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς», μόνο αρνητική προδιάθεση μπορεί να δημιουργήσει σε έναν επισκέπτη που προτιμά τα θέρετρα της Ηπείρου για τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει και στην περίπτωση της γραφικής Πλαταριάς Θεσπρωτίας, όπως εύστοχα περιγράφεται σε ρεπορτάζ της συνώνυμης έγκυρης και ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας «Πρωινός Λόγος» των Τρικάλων. Επισκέπτης και πέρυσι του παραθαλάσσιου αυτού θερέτρου ο υπεύθυνος του δημοσιεύματος, περιγράφει –το κείμενό του ακολουθεί αυτούσιο παρακάτω- με τρόπο γλαφυρό, αλλαγές που ο ίδιος παρατήρησε στην Πλαταριά, οι οποίες και ανέτρεψαν την θετική αρχικά εικόνα που είχε σχηματίσει για την περιοχή.

Μία βόλτα στην Πλαταριά
Με το άνοιγμα της “Εγνατίας” οδού μέχρι και την Ηγουμενίτσα, πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων αλλά και από τα Τρίκαλα, βρίσκονται, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, στις παραλίες του Ιονίου. Ο χρόνος είναι σημαντικά μειωμένος, λιγότερο από μία (1) ώρα από Ιωάννινα και περίπου (2) ώρες από τα Τρίκαλα. Επισκέπτης στην περιοχή Πλαταριά Ηγουμενίτσας, από πέρυσι, είχα μείνει κατενθουσιασμένος τόσο από το περιβάλλον, την θάλασσα αλλά και την ευγένεια των κατοίκων και των καταστηματαρχών, καθώς και από τους ψαράδες, οι οποίοι, κάθε πρωί, φέρνουν φρέσκα ψάρια από τ' ανοιχτά του Ιονίου.
Υπάρχει μια ωραιότατη μαρίνα, αραξοβόλι για τα ιστιοφόρα τα οποία, ενοικιαζόμενα από γκρουπ, ξένων τουριστών από Κέρκυρα κ.λπ., δίνουν μια δυναμική στην μικρή και όμορφη Πλαταριά. Στα κιόσκια, όπως περίπου στην πόλη μας, εύρισκαν δροσιά τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες και οι τουρίστες, γευόμενοι τα φρέσκα ψάρια, το χταποδάκι, το καλαμάρι και ό,τι σερβίρουν όλα τα παραθαλάσσια εστιατόρια.
Όμως, κάποιος ή κάποιοι, θεωρώντας ότι η πιο πάνω ομοιομορφία των καταστημάτων με τα κιόσκια και, γενικότερα, μια περιοχή εκατό (100) περίπου μέτρων, κάθισαν στα επιτελικά των γραφεία, παρουσίασαν ένα σχέδιο, ξόδεψαν τεράστια ποσά για να παρουσιάσουν στο τέλος ένα σύνολο, που κάθε άλλο παρά λειτουργικό είναι! Τα “παλιά” κιόσκια, κατεδαφίστηκαν και την θέση των πήραν πλακόστρωτα με τραπεζάκια στα οποία κανείς δεν κάθεται διότι οι ακτίνες του ηλίου, μόνον για κατοίκους των θερμών χωρών κάνουν.
Μάταια, οι καταστηματάρχες περιμένουν τους πελάτες, οι ταξιτζήδες έχασαν την πιάτσα τους και εν πάση περιπτώσει, η λειτουργικότητα των όσων σχεδιάστηκαν για καλύτερες μέρες και νύχτες, μόνον αυτό δεν κατάφεραν. Δεν σχολιάζω το γεγονός, πως ο δημοτικός φωτισμός δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί.
Όμως. Όμως μου έκανε εντύπωση πως το σπίτι (γωνιακό) του Δημάρχου, όπου υπήρχε ένα περίπτερο και δίπλα ένα πλακόστρωτο με τέντα, όπου έπαιρναν τον καφέ οι ψαράδες, οι ταξιτζήδες ή και το φαγητό των και οι γύρω συμπολίτες και επισκέπτες, είχαν εξαφανισθεί.
Στην θέση του δεν τοποθετήθηκε τίποτα! Όπως σχολιάσθηκε, αυτό έγινε, επειδή εμπόδιζε την θέα προς την θάλασσα, που είχε το γωνιακό σπίτι του Δημάρχου! Να δεχθούμε ότι είναι κουβέντες των απλών κατοίκων; Όμως, πώς να αμφιβάλουμε, όταν ένα σήμα, προφανώς τοποθετημένο από την Τροχαία, απαγορεύει την στάθμευση αυτοκινήτων στον συγκεκριμένο δρόμο, δύο αυτοκίνητα που ανήκουν στον Δήμαρχο, παρκάρουν άνετα, αφού φρόντισαν κάποιοι, να περιορίσουν το πεζοδρόμιο προς... διευκόλυνση!
Τουλάχιστον, για τον Νόμο, η Τροχαία δεν βάζει μία πινακίδα με την ένδειξη “Οικία Δημάρχου, απαγορεύεται η στάθμευση άλλων αυτοκινήτων”;! Και να σκεφθεί κανείς, πως, όπως μας έλεγαν κάτοικοι, ο κύριος Δήμαρχος, ιατρός το επάγγελμα που εξελέγη με την στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει φιλοδοξίες για μεγαλύτερα αξιώματα».

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=6938

Δεν υπάρχουν σχόλια: