Επιλέγουν τον Αμβρακικό

Ελπιδοφόρο μήνυμα από δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες

Ελπιδοφόρο μήνυμα παίρνουμε για τον Αμβρακικό κόλπο και την θαλάσσια ζωή που φιλοξενεί. Σ' αυτήν, εκτός από τα δελφίνια, περιλαμβάνεται και ένας πληθυσμός από θαλάσσιες χελώνες οι οποίες μελετώνται και παρακολουθούνται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα σταθερό τον πληθυσμό τους. Την ίδια στιγμή ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των τραυματισμένων άγριων ζώων που βρέθηκαν στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι σήμερα.

«Κρατάει» τα δελφίνια του
Τα δελφίνια αντέχουν ακόμη στον Αμβρακικό κόλπο. Εκεί επιβιώνει ένας από τους τελευταίους υγιείς πληθυσμούς ρινοδέλφινων της Μεσογείου. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Νew Scientist», ο αριθμός τους στον Αμβρακικό παραμένει σταθερός (περίπου 150 δελφίνια), τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ο πληθυσμός τους έχει καταρρεύσει εξαιτίας της υπεραλίευσης και της ρύπανσης.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς μπορεί η πυκνότητά τους στην περιοχή να είναι υψηλή, ο πληθυσμός όμως, αν και σταθερός, θεωρείται μικρός και το οικοσύστημα υποβαθμισμένο.
Ο Αμβρακικός με ένα μικρό άνοιγμα στο Ιόνιο, 370 μέτρων, και ρηχά νερά που σε ορισμένα σημεία έχουν βάθος μόλις πέντε μέτρων, αποτελεί μια μικρογραφία της Μεσογείου, η οποία έχει ένα στενό άνοιγμα στον Ατλαντικό. Έτσι, όπως συμβαίνει και στη Μεσόγειο, ο κύκλος των υδάτων στον Αμβρακικό είναι αργός και απαιτούνται πολλά χρόνια για να ανανεωθούν τα νερά. Οι επιστήμονες του ιταλικού ερευνητικού ινστιτούτου Τethys που μελέτησαν τον Αμβρακικό φοβούνται ότι ο κόλπος αντιμετωπίζει την... οικολογική μοίρα της Μεσογείου- κινδυνεύει να πνιγεί από τη ρύπανση, η οποία θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των ρινοδέλφινων.
Στον Αμβρακικό η βιομηχανική αλιεία απαγορεύεται δεδομένου ότι πρόκειται για εθνικό πάρκο. Παραμένουν όμως πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα. Ανεπεξέργαστα αστικά και βιομηχανικά λύματα καθώς και υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων από τις καλλιέργειες καταλήγουν εκεί. Επίσης λειτουργούν 24 μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών με συνέπεια να παρατηρείται συχνά ευτροφισμός των υδάτων και πτώση των επιπέδων οξυγόνου, γεγονός που έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε μαζικούς θανάτους ψαριών. Σήμερα τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού επιβιώνουν εξαιτίας του πληθυσμού της σαρδέλας. Αλλά εάν τα επίπεδα του οξυγόνου εξορίσουν κάποια στιγμή τη σαρδέλα από τον κόλπο αυτό θα σημάνει και το τέλος των δελφινιών.

Σημαντικός τόπος για την Καρέτα- Καρέτα
Πολλά και σημαντικά στοιχεία για τις χελώνες Καρέτα-Καρέτα του Αμβρακικού Κόλπου προκύπτουν από την έρευνα που διενεργεί ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι χελώνες βρίσκοντας πλούσια τροφή στον Κόλπο, μεγαλώνουν σταθερά και όταν ενηλικιωθούν πηγαίνουν για αναπαραγωγή στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολείται από το 2000 με τις χελώνες του Αμβρακικού Κόλπου όπου συμμετείχε στο πρόγραμμα LIFE-Φύση της ΕΤΑΝΑΜ, που μεταξύ άλλων έκανε κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις που αφορούν τη σχέση χελωνών και αλιείας. Στη συνέχεια ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα καταγραφής των χελωνών στον Κόλπο. Το πρόγραμμα γίνεται δυο φορές το χρόνο, από 5 μέρες κάθε φορά. Οι χελώνες πιάνονται με τα χέρια από ερευνητή που πηδάει από βάρκα μόλις τις δει. Στη συνέχεια οι χελώνες μετριόνται και, αν δεν είναι ήδη μαρκαρισμένες, μαρκάρονται με ειδικά σήματα.
Στο τελευταίο 5-νθήμερο που έληξε πριν μερικές μέρες πιάστηκαν 30 χελώνες, οι περισσότερες ανήλικες. Από αυτές οι 7 ήταν ήδη μαρκαρισμένες από προηγούμενα ταξίδια στον Κόλπο και στις οποίες μετρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης (περίπου 1 εκατοστό το έτος).
Οι χελώνες Καρέττα μεγαλώνουν σχετικά αργά και χρειάζονται 20-30 χρόνια για να ενηλικιωθούν.
Μια μικρή χελώνα βρέθηκε τυλιγμένη σε εγκαταλειμμένο δίχτυ, ευτυχώς κοντά στην επιφάνεια όπου μπορούσε να αναπνεύσει. Μετά από πολύ προσπάθεια την ανεβάσαμε στη βάρκα και την απελευθερώσαμε από το δίχτυ. Είναι μοιραίο οι χελώνες να έρχονται σε επαφή με τα δίχτυα των ψαράδων και πολλές φορές να μπλέκονται σ' αυτά.
Παρόλα αυτά οι χελώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, αφού τρέφονται κυρίως με καβούρια και μέδουσες που αν αυξηθούν πολύ αποτελούν πρόβλημα για τους ψαράδες.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 250 χελώνες στον Κόλπο σε διάφορα στάδια ανάπτυξής τους. Αναμένεται ότι με τη συνέχιση του προγράμματος και την ανάλυση των δεδομένων θα βγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την ανάπτυξη της Καρέττα και τον οικολογικό της ρόλο.
Μάλιστα ο ΑΡΧΕΛΩΝ δίνει την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να «υιοθετήσει» μία από τις 250 χελώνες Καρέτα-Καρέτα του Αμβρακικού Κόλπου και να λάβουν μια φωτογραφία της χελώνας, ένα δίπλωμα «υιοθεσίας» και το ιστορικό της συγκεκριμένης θαλάσσιας χελώνας. Μοναδική υποχρέωση του «αναδόχου» είναι η κατάθεση ποσού 50 ευρώ τα οποία και θα διατεθούν στο ερευνητικό πρόγραμμα.

73 άγρια ζώα βρέθηκαν τραυματισμένα και αδύναμα
Την ίδια η εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ στην περιοχή μας Πέλλα Καλογήρου κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των τραυματισμένων άγριων ζώων που βρέθηκαν στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι σήμερα τονίζει ότι «η τραγική πραγματικότητα για τα θαλάσσια είδη και όχι μόνο είναι η εθελημένη, η σκόπιμη θανάτωση τους ή ο τραυματισμός τους».
Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουν σταλεί στο Κέντρο Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πτηνών εβδομήντα τρία τραυματισμένα άγρια ζώα και πουλιά.
Δυστυχώς τα περισσότερα ήταν τραυματισμένα από πυροβόλα όπλα και όπως τονίζει η κ. Καλογήρου κανένα από τα είδη αυτά δεν ήταν θηρεύσιμο ενώ η παραλαβή τους έγινε εκτός κυνηγετικής περιόδου.
Συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2009 μέχρι σήμερα στάλθηκαν στο ΕΚΠΑΖ τα 73 τραυματισμένα ζώα από σύνολο 87 ζώων που παρέλαβε η εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ.
Η ίδια αναφέρει ότι «ελαφρά τραυματισμένα και άμεσης αποθεραπείας οπότε και επανένταξης ήταν 9 πτηνά: 1 Αλκυόνη, 1 Ψαρόνι, 1 Σταχτάρα, 1 Καρακάξα, 1 Δεκοχτούρα, 1 Κουρούνα, 1 Καρδερίνα, 1 Κίσσα, 1 Μπούφος και 1 Κρασπεδοχελώνα.
Οι απώλειες ήταν 1 Πελαργός από το Λούρο νεκρός από βαριά δηλητηρίαση, 1 Αλεπουδάκι από τροχαίο με σπάσιμο στην σπονδυλική στήλη, 1 Γερακίνα πυροβολημένη με ανοιχτό κάταγμα στον αριστερό βραχίονα, 1 Κρασπεδοχελώνα από τροχαίο.
Ακόμη τα τραυματισμένα από όπλο ζώα ήταν: 1 Γερακίνα, 1 Αργυροτσικνιάς, 1 Κρυπτοτσικνιάς, 1 Μικροτσικνιάς, 1 Γλάρος και 1 Ξεφτέρι. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των νεοσσών αφού στάλθηκαν για περίθαλψη 40 μικρά (5 λευκές Κουκουβάγιες, 8 Πελαργοί, 5 Γλάροι, 6 Χελιδόνια, 6 Σταχτάρες, 1 Πετρίτης, 1 Χουχουριστής, 5 μικρά πουλάκια διαφόρων ειδών) ενώ δηλητηριασμένα βρέθηκαν 2 Πελαργοί και 1 Μπούφος. Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου το ίδιο διάστημα βρέθηκαν τραυματισμένα (από ηλεκτροπληξία, διάσειση, εξαρθρώσεις, αδυναμία, τροχαία) 3 Πελαργοί, 4 Γλάροι (ο ένας με δαχτυλίδι Ιταλίας -Σικελία), 1 Γκιόνη, 1 Κουκουβάγια, 1 Μπούφος, 2 Κουρούνες, 1 Κουκουβάγια Τυτώ, 2 Κρασπεδοχελώνες, και 2 Σκαντοχοιράκια.
Επίσης πριν από λίγες μέρες διασώθηκε μια χελώνα caretta-caretta, η δεύτερη που απεστάλη ζωντανή στην οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ φέτος. Άλλες 14 βρέθηκαν νεκρές από τις αρχές του 2010 κι επίσης δύο Δελφίνια, δηλαδή 16 νεκρά ζώα του θαλάσσιου περιβάλλοντος μόνο σε 7 μήνες κι αυτά είναι όσα έχουν καταγραφεί μόνο από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας και μόνο όπου υπήρχε ανθρώπινη παρουσία για να τα εντοπίσει.


http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/15509-2010-07-30-09-32-37.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: